Actualiteit

Voor het eerst landbouwer aan hoofd Landbouwcommissie

Voor het eerst landbouwer aan hoofd Landbouwcommissie

Met Bart Dochy (CD&V) zal er de komende vijf jaar voor het eerst een landbouwer aan het hoofd staan van de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams parlement. De burgemeester van Ledegem (sinds 2007) zetelt sinds 2014 als Vlaamse parlementslid in de commissie Landbouw en runt, naast zijn politieke functies, met zijn vader en vrouw nog een eigen gemengd landbouwbedrijf.

Parlementairen die eveneens met hun botten in de aarde ploeteren, het zal eerder uitzondering dan regel zijn. Toch zal er de komende vijf jaar met Bart Dochy (CD&V) een dergelijke parlementair aan het hoofd staan van de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams parlement, de juiste man op de juiste plaats.

In de komende vijf jaar wilt hij vooral de landbouwsector in de hele klimaatdiscussie niet als het probleem aanwijzen, maar het juist als middel inzitten in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hiervoor is het aan de overheid om de landbouwer de nodige tools aan te reiken om dit optimaal te realiseren. Daarnaast mag volgens Dochy het economisch belang van de sector, gaande van kleinschalige biologische tot intensieve landbouwbedrijven, niet onderschat worden. Dé sector bestaat volgens Dochy namelijk niet, “die is zo divers en voor de verschillende problemen zijn er even verschillende oplossingen”.

“Om oplossingen te kunnen aanreiken is het essentieel dat de parlementairen meer vertrouwd zijn met de sector, mijn doel is om van hen ambassadeurs te maken van de sector. Ze staan er zelf alvast voor open.”

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt

Te vinden in: Alle categorieën