Actualiteit

Vleeskuikenslachterij Frisia sluit de deuren

Vleeskuikenslachterij Frisia sluit de deuren

De directie van CFG Frisia wil vleeskuikenslachterij Frisia in het Friese Haulerwijk per 1 oktober 2020 sluiten. Frisia Food was nog maar recentelijk in januari 2019 overgenomen door CFG (Cuparius Food Group) die nu op zijn beurt wordt overgenomen door Plukon.

Coronacrisis bracht genadeslag

De directie liet weten dat het bedrijf dusdanig sterk is getroffen door de coronacrisis, dat het in combinatie met de verliezen van de voorgaande jaren niet langer mogelijk is om het ‘zelfstandig voortbestaan van Frisia te garanderen’. Door de sluiting worden er wekelijks 550.000 kuikens minder geslacht.

Coöperatie in de maak?

Toen de directie van CFG Frisia het personeel informeerde over het voornemen om de slachterij Frisia in Haulerwijk per 1 oktober 2020 te sluiten, stelde een vleeskuikenhouder vervolgens voor om de slachterij samen met bijvoorbeeld vijftig vleeskuikenhouders op te kopen en als coöperatie te exploiteren.

Vakgroepvoorzitter vleeskuikens van LTO/NOP Verhoijsen vindt dit geen slecht idee. „Retailers hebben de macht in de keten. Zij hebben tijdens corona fors meer kip verkocht en hier flink aan verdiend. De andere partijen in de keten profiteren hier onvoldoende van in de vorm van hogere prijzen. De huidige marge voor vleeskuikenhouders is gezien de risico’s veel te laag. Door met vijftig vleeskuikenhouders gezamenlijk slachterij Frisia over te nemen zouden we wellicht meer nacht naar ons toe kunnen trekken en hogere prijzen kunnen beuren.”

Verhoijsen is allereerst benieuwd naar het draagvlak hiervoor onder vleeskuikenhouders. „50.000 euro in een slachterij investeren kunnen veel vleeskuikenhouders wel. Indien vijftig vleeskuikenhouders dat doen, heb je 2,5 miljoen euro. Er moet echter wel een goed management op. Dat bepaalt uiteindelijk of het een succes wordt."

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb/Boerderij – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen