Actualiteit

Landsbond Pluimvee interpelleert minister Geens n.a.v. nieuw incident van dierenextremisme op eendenbedrijf

Landsbond Pluimvee interpelleert minister Geens n.a.v. nieuw incident van dierenextremisme op eendenbedrijf

Een 40-tal dierenrechtenactivisten van Animal Resistance hebben zaterdag omstreeks 11:30 actie gevoerd tegen de enige Vlaamse  foie gras-producent (in Bekegem,   West-Vlaanderen). Een aantal actievoerders zijn een stal binnengedrongen, hebben paniek veroorzaakt bij de eenden en hierdoor zijn  een 180-tal dieren bezweken. De zogenaamde ‘dierenvrienden’ van Animal Resistance hebben ook bij de overgebleven eenden  overmatige stress en verwondingen veroorzaakt. Omwille hiervan werden deze  gestreste dieren  uit voorzorg vroegtijdig geslacht.

Productie van pelsdieren en foie gras aan banden gelegd

In juli 2018 nam Vlaams Minister voor dierenwelzijn, Ben Weyts (NV-A), de beslissing om tegen eind 2023 de productie van pelsdieren en foie gras aan banden te leggen. Concreet betekende dit dat 17 pelskwekerijen over enkele jaren hun deuren moeten sluiten. De eendenboerderij in Bekegem is de enige in België die instaat voor de productie van foie gras. In 2018, in het december nummer van Pluimvee hebben we nog een reportage geplaatst van dit topbedrijf en de kritische argumentatie voor het stopzettingsbesluit.  De activisten willen echter dat het bedrijf eerder dichtgaat en stellen zich boven de wet.

Alsof je iemands woonkamer binnenvalt

De zaakvoerder van Bekegemse foie gras, Filip Callemeyn, zal een klacht indienen tegen Animal Resistance. “Dit gaat te ver. De bezetting van mijn eigendom en het besef dat ze hier weken geleden ook ’s nachts hebben rondgewandeld, dat is zeer pijnlijk. Ik ga zeker verdere stappen nemen.”

Genoeg is genoeg

Dit is niet meer het eerste incident dat zich stelt en het wordt daarom hoogtijd dat de politiek hier eens paal en perk aan stelt. Dit zijn keer op keer familiale bedrijven die zich 24/24 en 7/7 inzetten om op een eerlijke manier voedsel te produceren. Dergelijke acties hebben louter tot doel om via framing een einde te stellen aan elke vorm van dierlijke productie. “Bij mijn weten heeft nog geen enkele dierenrechtenorganisatie zich verzet tegen de bestrijdingsmiddelen voor vliegen of muggen, maar hiermee zouden ze natuurlijk niet kunnen scoren. Pure machtslust! De landbouwsector is voor dierenwelzijn, dit echter wel op een constructieve en objectieve manier waarbij het belangrijk is dat er een Europees level playing field gehanteerd wordt”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee. “Vanuit onze organisatie zullen we alvast contact opnemen met minister Geens met de vraag hierin duidelijke taal te spreken”.

Tekst: Eigen verslaggeving – bron: WTV/Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën