Actualiteit

Kippen niet vatbaar voor het SARS-CoV-2-coronavirus

Kippen niet vatbaar voor het SARS-CoV-2-coronavirus

Het nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus zou afkomstig zijn van vleermuizen en heeft tot de coronaviruspandemie geleid. Onderzoeken van het Duitse instituut voor diergezondheid, Friedrich-Loeffler-Institut tonen aan dat varkens en kippen niet vatbaar zijn voor het nieuwe coronavirus.

Infectieonderzoek

Wereldwijd onderzoeken verschillende onderzoeksinstituten of het ook andere diersoorten kan infecteren. Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) is een paar weken geleden begonnen met infectieonderzoek bij varkens, kippen, vleermuizen en fretten. In de infectieonderzoeken werd SARS-CoV-2 aan de neus van de dieren toegediend om de natuurlijke infectieroute bij de mens via de neusholte na te bootsen. De eerste resultaten tonen aan dat vleermuizen en fretten vatbaar zijn voor SARS-CoV-2-infectie, maar varkens en kippen niet.

Andere diersoorten

Honden vertonen een lage gevoeligheid; ze worden nauwelijks ziek, waardoor dit geen noemenswaardig effect zal hebben en ze enkel het virus mechanisch kunnen overdragen via de vacht.

Katten zijn net zoals fretten gevoelig. Volwassen katten vertonen replicatie van het virus in de bovenste luchtwegen gedurende één week. Het is nu nog maar de vraag wat de relevantie hiervan in het veld is, dit dient serologisch nagegaan te worden.

Tekst: Pluimvee – Bron: Pigbusiness/Boehringer Ingelheim – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij , Dierengezondheid , Onderzoek , SARS-CoV-2