Actualiteit

Impact eindejaarsregeling Sciensano op monsternames voor Salmonella en aviaire influenza

Impact eindejaarsregeling Sciensano op monsternames voor Salmonella en aviaire influenza

Het laboratorium van Sciensano is gesloten van 25 december tot en met 1 januari. Dit kan mogelijks enige hinder veroorzaken om Salmonella positieve stalen tijdig getypeerd te krijgen of om tijdig de uitslag te kennen van de bevestigingstesten bij niet-conforme monsters voor AI.

Salmonella

Salmonellastalen die bij DGZ positief bevonden worden, worden doorgestuurd naar Sciensano waar de serotypering plaats vind. Door de sluitingsperiode van Sciensano kunnen er echter problemen ontstaan om de analyse-uitslag tijdig te ontvangen. Daarom is het uitermate belangrijk stalen zo tijdig mogelijk te nemen. Indien u hierdoor alsnog in de problemen komt, neem dan gerust contact op via info@pluimvee.be zodat er samen kan gekeken worden naar een mogelijke oplossing.

Aviaire influenza

De sluitingsperiode van Sciensano heeft niet enkel gevolgen voor positieve salmonella stalen, ook bevestigingsonderzoeken van niet-conforme AI-monsters zullen vertraging oplopen. Er worden vooral problemen verwacht voor dieren die verplaatst worden tussen 30 december 2019 en 3 januari 2020 waarvan de monstername voor aviaire influenza ten vroegste kan uitgevoerd worden tussen 24 en 27 december. Neem daarom - indien enigszins mogelijk - geen monsters van 23 tot en met 26 december. Het is uitermate belangrijk stalen zo tijdig mogelijk te nemen. Indien u hierdoor alsnog in de problemen komt, neem dan gerust contact op via info@pluimvee.be zodat er samen kan gekeken worden naar een mogelijke oplossing.

Tekst: Pluimvee – Bron: DGZ – Foto: Jarun Ontakrai - Shutterstock.com

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving , Moederdieren - Broeierij