Actualiteit

Het Europese Hof van Justitie bevestigt importverbod voor twee Braziliaanse pluimveeproducenten

Het Europese Hof van Justitie bevestigt importverbod voor twee Braziliaanse pluimveeproducenten

Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft een EU-invoerverbod voor twee Braziliaanse pluimveeproducenten bevestigd. De reden is fraude die de volksgezondheid aantast. De Europese Commissie heeft terecht twaalf bedrijven teruggetrokken van de Braziliaanse bedrijven BRF SA en SHB Comércio e Indústria om pluimveevlees aan de Europese Unie te exporteren. De rechters oordeelden dat de commissie haar invoerverbod in mei 2018 voldoende  heeft gemotiveerd, waardoor er geen schadeclaim kan ingediend worden.

Grootschalige fraude met valse laboratoriumcertificaten

De EU-Commissie schrapte de bedrijven van de lijst van erkende importeurs nadat EU-inspecteurs tijdens twee inspecties ter plaatse een grootschalige fraude met valse laboratoriumcertificaten aan het licht hadden gebracht. De Commissie was ook van mening dat leidinggevenden en directeuren van BRF SA en SHB Comércio e Indústria op de hoogte waren van de fraude. Het systeem van Braziliaanse volksgezondheidscontrole werd ondermijnd door vervalste certificaten waardoor Salmonella besmet pluimveevlees en producten daarvan werden vervoerd.

40 procent van de invoer uit Brazilië had daar last van

Volgens het HvJ-EU was ongeveer 38 procent van alle invoer van voor de EU bestemd vlees van pluimvee uit Brazilië voor rekening van de BRF-kapitaalgroep, waartoe de twee ondernemingen behoren. Toen de Commissie hun invoervergunningen annuleerde, dienden de twee exporteurs bij het HvJ een klacht in tot nietigverklaring van het besluit van de Commissie. De rechtbank verwierp de vordering van BRF en SHB echter in het arrest van vandaag.

Tekst: Pluimvee – Bron: Agrarheute – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , Juridisch