Actualiteit

ERBD stelt opnieuw beslissing in leningsdossier MHP uit

ERBD stelt opnieuw beslissing in leningsdossier MHP uit

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) heeft vorige week voor de tweede keer een besluit over een lening aan Oekraïense pluimveeverwerker MHP uitgesteld nadat de bank zelf het huidige projectvoorstel had ingetrokken omwille van ‘technische redenen’.

Beslissingsdatum opnieuw uitgesteld 

MHP heeft een lening van 100.000.000 EUR aangevraagd bij de EBRD om de overname van een grote Sloveense pluimvee-integratie te financieren, al kwam er hierop heel wat kritiek vanuit verschillende lidstaten, Europese politici en pluimveeorganisaties. In mei werd er al eens een definitief besluit hierover uitgesteld en ook nu blijft een beslissing uit. Volgens de EBRD-website zou het bestuur zich op 30 oktober opnieuw over het projectvoorstel gaan buigen.

Reactie op kritiek           

De EBRD blijft echter de samenwerking met MHP verdedigen door te stellen dat hun tienjarige samenwerking een significante impact heeft gehad op de verduurzaming van het bedrijf. Het bedrijf heeft veel milieu- en sociale-ethische problemen geadresseerd, aldus de EBRD. Daarnaast zouden de dierenwelzijnsstandaarden van MHP, een cruciaal punt in de discussie, de laatste jaren sterk verbeterd zijn en voldoen aan de Europese regelgeving. Voor deze conclusie baseert de EBRD zich op het feit dat 2 van de 3 locaties waar MHP vleeskuikens houdt, in totaal goed voor 85 % van de totale pluimveeproductie van MHP, toestemming hebben om hun producten naar de EU te exporteren.

Samenstelling EBRD

Het kapitaal van de EBRD is niet enkel van de Europese unie, maar eveneens van de Europese investeringsbank en uit bijdragen van de 67 landen die lid zijn van de EBRD, waartoe ook niet-Europese landen behoren.

Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij

 

Te vinden in: