Actualiteit

Eerste laserresultaten hoopvol in strijd tegen vogelgriep

Eerste laserresultaten hoopvol in strijd tegen vogelgriep

Het gebruik van laserapparatuur om wilde (water)vogels uit kippenuitlopen te weren lijkt veelbelovend volgens de eerste resultaten. Dat concludeert Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Het idee is dat door wilde (water)vogels te weren uit de uitloop, het risico op vogelgriepbesmetting verkleind zou kunnen worden.

Afwezigheid van wilde vogels

Bij gebruik van de lasers ’s nachts werd er in de uitloop geen enkele eend meer waargenomen. Dit terwijl er zonder laser bijna elke nacht wilde eenden waren in dezelfde uitloop. Daarnaast verminderde de aanwezigheid van het aantal zangvogels ’s ochtends sterk bij het gebruik van de laser.

Overdracht via uitwerpselen

Eind dit jaar wordt het onderzoek herhaald, om te onderzoeken of er bij een langere periode van gebruik van de laser gewenning optreedt, waardoor het effect mogelijks minder zou kunnen worden. Het onderzoek wordt gedaan op een pluimveebedrijf met uitloop dat meerdere (laagpathogene) vogelgriepuitbraken heeft gehad. Uit eerder onderzoek blijkt dat wilde watervogels met name ’s nachts in de uitloop zitten en het virus kunnen overdragen via hun uitwerpselen.

Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Dierengezondheid , Onderzoek