Actualiteit

Duitse braadkippenhouder gaat met ‘Kiek in box’ met de billen bloot

Duitse braadkippenhouder gaat met ‘Kiek in box’ met de billen bloot

Weet wat je eet, daar is het de Duitse broers Teepker om te doen met hun ‘Kiek in box’. Om de consument terug voeling te laten krijgen met de realiteit bouwden ze een bezoekersruimte met zicht - via een kijkvenster - in de stallen, 24 op 24, 7 op 7 en dit zonder de bioveiligheid in het gedrang te brengen.

‘Open stal’

Niet alleen in België, ook in Duitsland hebben ze af te rekenen met consumenten die de voeling met de landbouw verloren hebben. Om hier verandering in te brengen wilden de broers Teepker het effect van ‘een open stal’ creëren zonder de bioveiligheid in het gedrang te brengen. Door de bezoekersruimte met kijkvenster ‘Kiek in box’ 24/24 en 7/7 open te stellen gaan ze dus met de billen bloot, maar Teepker is duidelijk: “We hebben niks te verbergen en moeten alles durven tonen, ook het vangen en wegladen bijvoorbeeld”, aldus Teepker.

Van ‘A’ tot ‘Z’

Aangezien het moment dat de consument een bezoek brengt aan hun bedrijf slechts een momentopname is, wordt er in de bezoekersruimte een video afgespeeld waarbij de bedrijfsleider uitleg geeft over het kweken van braadkippen van A tot Z, een automaat met kipproducten, stalen van de grondstoffen die in het voeder zitten en ander didactisch materiaal voor groot en klein.

Kiek in box is groot succes

Op jaarbasis hebben ze een 4.000 tal unieke bezoekers, op zondagen loopt het bezoekersaantal op tot een 50 bezoekers/jaar. Hiervoor hebben ze webcamera met gezichtsherkenning die naast het registeren van de bezoekersaantallen ook enige veiligheidsfunctie biedt. Naast Kiek in box zetten ze tevens sterk in op multimedia (facebook, website,…) waarbij er steeds ‘in real time’ zicht is in de stallen.

De volledige reportage van dit bedrijf is samen met de gehele reportage van het drielandentreffen te lezen in het vakblad Pluimvee van januari 2020 in het artikel: Duitsland focust sterk op een productie gericht op de binnenlandse of lokale markt

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen