Actualiteit

Binnenkort algen in pluimveevoeder?

Binnenkort algen in pluimveevoeder?

De focus van het ValgOrize-project ligt op duurzaam en kwalitatief geproduceerde, lekkere algen voor menselijke consumptie, maar onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) bekijken tevens in het kader van een zero waste aanpak hoe de afvalstromen van deze productie kunnen worden gevaloriseerd in pluimveevoeder. Wat is het effect op kippen, hun vlees en de eieren, wanneer we algen toevoegen aan het voeder? De toepassing lijkt veelbelovend.

Veel algensoorten bieden heel wat voordelen, zo bezitten ze een hoog eiwitgehalte, zijn gunstig voor de vetzuur- en aminozuursamenstelling van de eieren, en kunnen zelfs de kleur van de dooier beïnvloeden. “Maar onder meer de aminozuur- en vetzuursamenstelling, de verteerbaarheid van het voeder en de smaak van het eindproduct zijn allemaal zaken die bestudeerd moeten worden voordat dit als standaardpraktijk wordt ingevoerd”, zegt Johan De Boever, expert voederwaardering bij ILVO. “Dat doen we met de restproducten van de ValgOrize-voedingsgerelateerde studies.”

De ILVO-voederproeven lopen gedurende de hele duur van het project. Tot nu toe werden 3 soorten algen getest in 3 verschillende proeven, bij zowel leghennen als vleeskippen, maar op concrete resultaten is het nog wachten tot alle analyses zijn afgerond. Voor wie verdere informatie wenst omtrent dit project kan het volledige persbericht van het ILVO hier lezen.

Tekst: Pluimvee – Bron: ILVO – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Onderzoek