Actualiteit

19 op 20 pluimveehouders willen ophokplicht in België

19 op 20 pluimveehouders willen ophokplicht in België

In Nederland is de ophokplicht reeds een week in voege, in België blijft het vooralsnog afwachten. Nochtans is de sector vragende partij. Uit een bevraging, gehouden door de Landsbond Pluimvee in hun nieuwsbrief Pluimvee actueel week 7, kwam naar voor dat  95,9 % voorstander is van een ophokplicht.

De tweede uitbraak van het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus in Duitsland deed Nederland beslissen om een ophokplicht in te stellen om het risico op insleep van het virus toch enigszins te verkleinen. Deze uitbraak situeert zich op zo’n 260 km van de Belgische grens. Ondanks dat de uitbraak dichter bij België ligt dan bij Nederland, blijft België vooralsnog de boot afhouden.

Sector unaniem vóór ophokplicht

Bij een bevraging van de Landsbond Pluimvee in hun nieuwsbrief Pluimvee actueel week 7, stemde 95,9 % van de pluimveehouders vóór een ophokplicht. Ondanks de duidelijke taal vanuit de basis, komt een ophokplicht er vooralsnog niet.

Russian roulette

“De herkwalificatie van vrij uitloopeieren is een belangrijke parameter waarmee er rekening moet gehouden worden, maar de impact van een mogelijk H5N8-uitbraak in België is dat evenzeer. Bovendien treedt de herkwalificatie pas in na 16 weken, dan zitten we al halverwege juni. Als we kijken naar de AI-uitbraak van 2016-2017, werden er meer dan 1.100 commerciële bedrijven en hobbyhouderijen getroffen en stierven er meer dan tientallen miljoenen wilde vogels. Zo’n vaart lijkt het nu niet te lopen, het zou me dus verwonderen als dit probleem aanhoudt tot de zomer. Alleen neemt het verspreidingsgebied van het HPAI H5N8-virus echter wel toe, wat me oprecht zorgen baart, aldus  Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee. “Naast de invloed van het weer noordelijker van ons, is het wachten op een nieuwe besmetting dat een direct risico kan vormen voor België, alvorens er een ophokplicht zal worden ingesteld. Nochtans telt België heel wat risicogebieden waar pluimvee in de buitenloop drinkt van water die zich in de uitloop ophoopt dat mogelijks besmet kan zijn met fecaliën van wilde vogels die het virus bij zich dragen. Afwachten en hopen dat niet jezelf, maar uw gebuur eerst wordt getroffen. Het doet me op één of andere manier denken aan Russian roulette.“

Tekst: Eigen verslaggeving - foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid