Actualiteit

Zes besmettingen op 6 dagen tijd, vogelgriepsituatie Nederland escaleert

Zes besmettingen op 6 dagen tijd, vogelgriepsituatie Nederland escaleert

Nederlandse pluimveesector wil met spoed vergunning bemachtigen voor een vaccinatie veldproef

 

Twee besmettingen in Barneveld, maar ook in andere delen van het land zijn er terug volop uitbraken. In Blija, Ried, Bunschoten-Spakenburg en in Wieringerwerf werden eveneens nieuwe haarden ontdekt. De noodkreet naar vaccinatie tegen AI neemt toe in Nederland.

 

Op de locatie in Barneveld werden 41.000 legkippen geruimd nadat er op 2 september vogelgriep werd gediagnosticeerd. Diezelfde dag werd er eveneens vogelgriep ontdekt op een braadkippenbedrijf in Ried waar later 104.000 kuikens werden vergast. Voorafgaand aan deze twee haarden werden er al op 1 september twee nieuwe haarden ontdekt. Eén in Blija op een bedrijf met 66.000 braadkippenkuikens en één in Bunschoten-Spakenburg bij een hobbyhouder met zo’n 150 siervogels. Drie dagen later was het weer prijs. Op 5 september maakte de Rijksoverheid, het Nederlands FAVV, bekend dat er een nieuwe haard was gesignaleerd in Wieringerwerf (provincie Noord-Holland) op een zorgboerderij. Om verspreiding van het virus te voorkomen werden de dieren - zo’n 130 kippen - geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Eén dag later dienden opnieuw 1.250 stuks pluimvee te worden afgemaakt na nog eens een nieuwe haard in Barneveld bij een onderwijsinstelling voor dierverzorging.

 

Noodkreet naar vaccinatie neemt toe in Nederland

 

Zes besmettingshaarden op 6 dagen en het najaar – dat traditioneel gekend gaat met een hogere druk van Aviaire influenza – moet nog beginnen. Vaccineren lijkt het enige dat verlichting kan brengen voor Nederland. Maar dat duurt nog zeker tot 2025 voordat grootschalige vaccinatie mogelijk is.

 

„Hier in Nederland is de vergunning voor het opzetten van een veldproef al in het voorjaar aangevraagd maar nog steeds niet afgegeven. We nemen het LNV heel kwalijk dat er geen haastwerk van wordt gemaakt tijdens deze crisis. Het Europese proces is traag. Ook daar voeren we zoveel mogelijk druk uit op Europarlementariërs”, aldus  Bart-Jan Oplaat, voorzitter NVP.

 

In de veldproef wordt een bedrijf gevaccineerd en vergeleken met een niet gevaccineerd bedrijf. Met evaluatie kost dat al snel een jaar. „Onbegrijpelijk dat er in crisistijd niet sneller geacteerd kan worden”, zegt Oplaat.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Rijksoverheid/Pluimveeweb – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Dierengezondheid