Het EEN-programma ‘Factcheckers’ ging in op de consumentenvoorkeur voor eieren of beter gezegd het kleurverschil (wit vs. bruin) van de eieren. En het moet gezegd worden, naast het amusante aspect werd het onderwerp met de nodige ernst benaderd en de informatie en beeldmateriaal objectief weergegeven. Vooreerst werd duidelijk aangegeven dat er zeker geen smaakverschil is.
Maar de hoofdstelling die men ‘checkte’ was of witte eieren nu werkelijk beter zijn dan bruine voor het milieu. Vooreerst had men beelden en een interview met ons lid Marc Steenhuyse te Wingene. Daar kregen ze objectieve en praktische info i.v.m. huisvesting, voeding, smaak en waaraan het kleurverschil te wijten is. Gelukkig kwam niet één of andere ‘pseudo-expert’ aan het woord.
Ook werd ingegaan waarom ‘Belgen’ bruine eieren verkiezen en enkel deze in de retail te vinden zijn. Enkel mensen van vreemde origine verkiezen de goedkopere witte boven de bruine. Wat de duurzaamheid betreft, de cijfers (of die perfect kloppen laten we in het midden), alle legkippenhouders weten dat witte kippen lichter zijn en minder eten en een betere voederconversie hebben . .. en daardoor duurzamer en economischer zijn. Dit is de reden waarom in verrijkte kooien hoofdzakelijk witte opgezet worden omdat deze eieren naar de industrie (verwerking) gaan en daar de prijs veruit de voornaamste aankoopfactor is. In het segment van scharrel, vrije uitloop en bio speelt de prijs minder en ‘denken’ veel consumenten dat de kleur met welzijn verbonden is … Voor wie deze aangename ‘factcheck’ wil terugzien en hun duurzaamheidscijfers, dit kan via deze link: https://www.een.be/factcheckers/zijn-witte-eieren-zijn-beter-voor-het-milieu
Bron: Pluimvee (LM)