De Groningse windmolenbouwer EAZ Wind, bekend als bouwer van kleine boerderijwindmolens, is door de rechtbank in Den Haag op 30 oktober failliet verklaard. Ook veel Vlaamse boeren zijn ongerust.
EAZ (Enschede Aan Zee) werd in 2014 opgericht door vier studenten van Universiteit Twente in Enschede. Een van hen was een boerenzoon, die het bedrijf van zijn vader van zelf opgewekte stroom wilde voorzien. Landbouwers werden later dan ook een belangrijke doelgroep voor het bedrijf dat in 2015 de eerste molen plaatste, in Overschild (Gr.).
Energiecrisis liet EAZ boomen
Tijdens de energiecrisis kende de Nederlandse windmolenbouwer een groot succes waarbij de boerderijwindmolens als paddenstoelen uit de lucht schoten in Nederland, Vlaanderen en ook in Duitsland. In totaal zou het bedrijf inmiddels al 900 exemplaren hebben verkocht waarvan naar schatting zo’n 231 in Vlaanderen volgens cijfers van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Het succes van de slimme batterijen in combinatie met zonnepanelen deed de vraag naar windmolens kelderen.
Schrik voor garantie en lopende onderhoudscontracten
Veel Vlaamse landbouwers zijn ongerust, met name omwille van de lopende onderhoudscontracten en de garantie. De voorbije jaren heeft EAZ de kostprijs van onderhoudscontracten overigens opgevoerd naar 1.200 euro per jaar gedurende tien jaar, een bedrag dat eenmalig afbetaald kon worden voor 8.000 euro.
Overname niet uitgesloten
Curator Gevers liet alvast aan VILT weten dat er momenteel gekeken wordt in hoeverre sommige activiteiten, zoals onderhoud, voortgezet kunnen worden. Ook vertelde hij dat talloze bedrijven zich gemeld hebben voor een gedeeltelijke of volledige overname. “Er is bijzonder veel interesse in de onderneming. Dat geeft wel hoop op de mogelijkheden voor een doorstart.”
Tweede failliete kleine windmolenbouwer
Eerder dit jaar ging een andere Nederlandse bouwer van kleine windmolens failliet. Dat was het bedrijf DutchVentus uit Hengelo (Ov.). Ook deze bouwer had zich toegelegd op kleine windmolens, in dit geval met een wiekdiameter van 3,5 meter, en een opbrengst tot 15.000 kilowattuur per jaar.
Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij/VILT