Actualiteit

Wetenschapper ziet geen graten in het opnieuw aanwenden van dierlijk meel in veevoeder

Wetenschapper ziet geen graten in het opnieuw aanwenden van dierlijk meel in veevoeder

De EU verbiedt de verwerking van dierlijke resten in veevoer. Sinds 2002 wordt dat door de EU namelijk gecategoriseerd onder kannibalisme. De EU handhaaft echter momenteel een nieuw wetsvoorstel omtrent het kannibalisme-verbod.

Leo van Raamsdonk, wetenschapper aan het RIKILT (onderdeel van Wageningen University & Research dat onafhankelijk onderzoek doet naar de veiligheid en betrouwbaarheid van voedsel), ziet mogelijkheden in het voorstel om opnieuw dierlijke reststromen te verwerken in bepaalde diervoeders. Dit zou ten goede komen van kringlooplandbouw en het optimaal benutten van dierlijke eiwitten.

Voedselwebs

Op dit moment mag alleen diermeel van varkens en pluimvee in petfood en visvoer verwerkt worden, doch hoopt Van Raamsdonk dat dit herzien wordt. Van Raamsdonk is vooral voorstander van de zogenaamde voedselwebs, waarbij slachtafval van varkens bijvoorbeeld wordt verwerkt in kippenvoer en vice versa. “De nieuwe EU-regels kunnen gevolgen hebben voor het ontwerp van de nieuwe kringlooplandbouw”, denkt Van Raamsdonk. “Je hebt productieketen A (varkens) van dierlijke eiwitten, die restproducten produceert. Die moet je afzetten in productieketen B (pluimvee), terwijl je de restproducten van B afzet naar keten A of C (visteelt)”.  Het verbod van diermeel van herkauwers staat, omwille van het feit dat de gekkekoeienziekte de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij de mens kan veroorzaken, niet ter discussie.

Wetgeving

Tot op heden is de strikte regelgeving uit 2001 nog van kracht, maar gaandeweg zijn er zo’n zestig amendementen aangenomen om de regels te versoepelen, waarbij uitzondering op uitzondering is gestapeld. Het is een lijvig geheel van 500 pagina’s die de complexiteit aanzienlijk verhoogd en de handhaving van de wet bemoeilijkt. De EU zou er goed aan doen om een nieuwe wet te formuleren waarin circulaire landbouw beter verwerkt wordt volgens Van Raamsdonk.

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb

Te vinden in: Leghennen , Braadkippen , Wetgeving , Moederdieren - Broeierij