Reeds sedert 1996 wordt iedere 2de vrijdag van oktober tot 'Wereld Ei Dag' (World Egg Day) uitgeroepen, dit jaar is dit dus op 13 oktober. Een dag waarop het ei centraal staat en de voedende waarde van eieren wereldwijd extra aandacht krijgt. Eieren zijn sinds jaar en dag een betaalbare bron van voeding voor vele mensen op de wereld.
Jaarlijks worden er wereldwijd liefst zo’n 2.000 miljard gelegd door de circa 8 miljard legkippen. De consumptie neemt wereldwijd toe, zowel in de ontwikkelde landen als de landen in ontwikkeling. Waar er vroeger nog bedenkingen geformuleerd werden omwille van bepaalde zogenaamde minder gewenste nutriënten (cholesterol), wordt een matige consumptie van eieren nu algemeen aangeprezen in de humane voeding en heeft het haar verdiende plaats gevonden.
Eieren voor een gezonde toekomst
Het Wereld Ei Dag-thema van dit jaar, 'Eieren voor een gezonde toekomst', viert de voedingskracht van het ongelooflijke ei en zijn potentieel om veelvoorkomende tekorten aan voedingsstoffen over de hele wereld te bestrijden. Eieren staan bekend om hun eiwit- en nutriëntendichtheid en behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Eén groot ei bevat 13 essentiële vitamines samen met 6 g eiwit, waardoor het een waardevolle en kosteneffectieve toevoeging aan het humane dieet is, geschikt voor mensen van alle leeftijden, wereldwijd.
Naast zijn overvloedige voedingswaarde, is het ei één van de meest ecologisch duurzame en kosteneffectieve dierlijke eiwitten die beschikbaar zijn. “Door gezinnen over de hele wereld te ondersteunen en het welzijn van onze planeet te bevorderen, zijn eieren een voorbeeld van een oplossing die zowel mens als planeet ten goede komt. We hopen dat het thema van dit jaar iedereen, ongeacht je locatie, markt of houderij, aanzet om de unieke kracht van het ei te vieren”, aldus de International Egg Commission.
In het Pluimvee nr van oktober wordt in diverse artikels extra aandacht gewijd aan het ei en zijn ‘producent’ de legkip:
- In welk houderijsysteem worden de kippen in ons land en de EU gehuisvest?
- Er was veel te doen omtrent de eischaalkleur vorige maand. Alhoewel de inhoud van bruine en witte eieren perfect dezelfde is, zweert de Belgische consument voor zijn aankoop bij eieren met bruine schaal.
- Zit er een omschakeling naar de iets meer ‘duurzame’ witte eieren er aan te komen? We vroegen het aan de sector.
- En hoe zit het wereldwijd: waar worden overwegend witte of bruine leghybriden aangehouden en waarom?
- Voor meer details in verband met aankoop en verbruik verwijzen we naar ons juni nummer van dit jaar of naar de VLAM website.
Tekst: Pluimvee (LM) – Beeld: Shutterstock