De voorjaarsmigratie van watervogels is op gang gekomen. Die heeft, net zoals de najaarsmigratie, een invloed op de verspreiding van het H5-vogelgriepvirus.
Verhoogde virusactiviteit ten N en ten O van België
De laatste maand is het aantal besmettingen bij wilde vogels in Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië en in de Scandinavische landen en de Baltische staten zeer fors toegenomen (bijlage 1*). Dit betekent dat het virus een hernieuwde activiteit vertoont in een zeer groot gebied ten noorden en ten oosten van België, langsheen de trekroutes richting broedgebieden. Ten zuiden van ons land, in de oorsprongsgebieden voor trekvogels die via ons land passeren, is er weinig virusactiviteit in wilde vogels vastgesteld.
De besmettingen bij pluimvee en gehouden vogels in dezelfde periode zijn een spiegel van de situatie bij wilde vogels (bijlage 2**). Ook hier hebben Duitsland, Denemarken, Polen, Tsjechië en Zweden op korte tijd de helft meer tot dubbel zoveel uitbraken geregistreerd. Ten zuiden van ons land, in Zuidwest-Frankrijk, lijkt de epizoötie in de eenden- en ganzensector onder controle. Hoewel een deel van de uitbraken in al deze landen gelinkt zijn aan besmettingen tussen pluimveehouderijen onderling, zijn in veel gevallen wilde vogels nog steeds de besmettingsbron.
Situatie België gunstig
In België is de situatie vooralsnog gunstiger, sinds eind februari - begin maart zijn voorlopig de laatste besmettingen bij wilde vogels geregistreerd. De tientallen vogels, die het referentielaboratorium Sciensano sindsdien onderzocht heeft, bleken niet besmet. De voorlopig laatste uitbraak bij pluimvee en gehouden vogels dateert van einde januari.
Risico op besmetting verkleint
België bevindt zich sinds enkele weken aan de rand van het gebied waarbinnen het vogelgriepvirus zeer actief is bij wilde vogels. Bij eerdere epizoötieën bleek de voorjaarsmigratie van wilde vogels telkens de periode waarop vogelgriepvirussen in onze streken minder intensief zijn beginnen circuleren bij wilde vogels. Doordat tegelijk ook het risico op besmettingen bij pluimvee kleiner wordt, opent de huidige evolutie dus stilaan perspectieven op het versoepelen van de huidige voorzorgsmaatregelen.
Exitstrategie in de maak
Het FAVV heeft daarom reeds een voorstel van exitstrategie voor goedkeuring aan Minister Clarinval overgemaakt. Daarin is voorzien om de maatregelen gefaseerd op te heffen, mits op sanitair vlak welbepaalde voorwaarden zijn vervuld. Daarbij zal in principe eerst de ophokverplichting voor hobbypluimvee versoepeld worden en pas later de andere maatregelen, waaronder de ophokverplichting voor commercieel pluimvee.
* Besmettingen bij wilde vogels die de lidstaten in de maand maart hebben gemeld via de Europese ADNS tool.
** Besmettingen bij pluimvee (rood) en gehouden vogels (blauw) weergeeft die de Lidstaten in de afgelopen maand hebben gemeld via de Europese ADNS tool.
Tekst: Pluimvee – Bron: FAVV – Foto: Shutterstock