Actualiteit

Vogelgriepuitbraken in Europa nemen af, risico blijft

Vogelgriepuitbraken in Europa nemen af, risico blijft

Het aantal uitbraken in België van hoogpathogene vogelgriep staat in schril contrast met het leed die andere landen hebben moeten verduren, al lijkt de kentering te zijn ingezet. Ondanks dat het aantal uitbraken in Europa afneemt, blijft het risico op besmetting aanwezig doordat het virus nog steeds rondcirculeert in populaties van wilde vogels.

 

De 6 uitbraken van vogelgriep die België dit vogelgriepseizoen gekend heeft dit jaar zijn een peulenschil met waarmee andere Europese landen te kampen hadden. Zo had Frankrijk af te rekenen met 1372 uitbraken en ook in Nederland keken ze aan tegen één van de ergste seizoenen van vogelgriep. Ondanks dat de periode van verhoogde waakzaamheid in België nog steeds actief is, zijn de maatregelen in België op 14 mei sterk versoepeld en heeft België ondertussen zijn ziektevrij status voor HPAI bij de OIE terug behaald. Iets wat in Nederland nog niet direct aan de orde zal zijn. Daar blijven de maatregelen onverminderd van kracht, zeker met het nieuwe geval van HPAI van dinsdag 7 juni.

 

Voorzichtigheid is nog steeds geboden!

 

Het FAVV waarschuwt echter voor de blijvende dreiging. “Gewoonlijk verdwijnt het virus tijdens het voorjaar met de trek van grote groepen watervogels naar hun broedgebieden in Azië. Maar sinds twee jaar duurt de ziekte langer, waardoor nu ook de infectiedruk aanhoudt. Met de trek van de watervogels is de infectiedruk de laatste weken echter afgenomen. Hierdoor konden bepaalde maatregelen die waren ingesteld bij de afkondiging van de periode van verhoogd risico worden opgeheven. De maatregelen zijn dus op 14 mei laatstleden aangepast, maar de periode van verhoogd risico zelf werd nog niet opgeheven omwille van de hardnekkigheid van het virus. Het virus circuleert nog steeds actief in de wilde vogelpopulaties in Europa en het risico op besmetting voor pluimvee- en vogelhouderijen blijft reëel.”, aldus het FAVV. De maatregelen die in België van toepassing zijn, kunnen op de website van het FAVV worden geconsulteerd via deze link.

 

Tekst: Pluimvee - Bron: FAVV/Pluimveeweb - Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid