De Franse regering probeerde in 2022 al eens een verbod op vleesnamen bij plantaardige producten door te voeren, maar dat werd toen opgeschort door de Raad van State. Dinsdag werd het nieuwe decreet gepubliceerd door de Franse regering, waardoor vleesnamen voor plantaardige producten niet langer mogen gebruikt worden in Frankrijk. In België vormt dit ook een punt van discussie, waarin er voorlopig nog geen consensus is bereikt.
Door het decreet mogen termen die verwijzen naar namen van diersoorten, of naar de morfologie of anatomie van dieren zoals boutjes of vleugels van kippen vanaf eind februari niet langer gebruikt worden in Frankrijk als het gaat om een product dat plantaardige eiwitten bevat. Het gebruik van termen uit het dierenrijk blijft wel toegestaan voor aroma's. Het decreet voorziet in maximumboetes van 1.500 euro voor particulieren en 7.500 euro voor bedrijven.
“Als je als producent een beetje trots bent op wat je maakt, dan ga je uit van je eigen sterkte en geef je het een naam die geen afkooksel is van de vleesvariant.” Aldus Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en hevige voorstander van dit verbod.
Regels Europa
Etikettering van voedingsmiddelen wordt sinds het begin van de jaren negentig geregeld door EU-wetgeving. In 2017 werd aan het Hof van Justitie een soortgelijke vraag gesteld, maar dan gericht op zuivelachtige namen voor plantaardige producten zoals soja, haver of tofu. Toen oordeelde het Hof dat alleen producten met 'echte' melk op de markt mochten worden gebracht met termen als melk, boter en yoghurt. Zo werd havermelk, haverdrink en staat sojayoghurt onder de naam ‘soja plantaardig variatie voor yoghurt’ in vele Europese winkelrekken. Over de benaming van vleesvervangers zoals in Frankrijk, is er in Europa nog geen gelijkgestemdheid.
Regels België
Al sinds 2015 is het in België verboden om plantaardige producten op de markt als yoghurt te brengen. Sinds de Europese wet van 2017 is dit uitgebreid naar meerdere zuivelproducten. In België gelden nog geen richtlijnen over plantaardige producten met een vleesnaam. In 2020 werd hierover wel een werkgroep samengesteld. In de werkgroep zaten landbouworganisaties, vertegenwoordigers uit de plantaardige sector, vleeswarenproducenten en -verkopers. De werkgroep kwam tot een consensus maar kon niet op enthousiasme rekenen van enkele multinationals. Maar ook politiek was er onenigheid, want naast federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) waren ook federaal landbouwminister David Clarinval (MR) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld) betrokken bij het proces. De betrokken kabinetten konden evenmin een akkoord bereiken
Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: VILT – Foto: Pluimvee