Vlaanderen zal voortaan toezicht houden op het naleven van de Europese handelsnormen voor consumptie-eieren en tot invoering van een erkenningsplicht voor leghennenbedrijven en een registratieplicht voor pakstations. De Vlaamse regering heeft een eerste goedkeuring gegeven aan een wetgevend initiatief hierover via een nieuw Besluit van de Vlaamse Regering (BVR).
Controle op houderijsystemen
Op elk ei staat een stempelcode die aangeeft van welk bedrijf het ei afkomstig is en in welk houderijsysteem (0, 1, 2 of 3) het geproduceerd werd. “Europa legt in dat verband een aantal voorwaarden op zodat de consument op kwaliteitsvolle producten kan rekenen en correcte informatie krijgt”, legt Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) uit. Ook de voedingswijze van de leghennen moet vermeld worden op de verpakking van de eieren.
Dit wetgevend initiatief dat door de Vlaamse regering is goedgekeurd voert een erkenningsplicht in voor leghennenbedrijven en een registratieplicht voor pakstations waar eieren gesorteerd en verpakt worden. “Deze erkennings- en registratieaanvraag dient eenmalig elektronisch ingediend te worden bij het Departement Landbouw en Visserij, dat de aanvragen zal beoordelen.”
Voor leghennenhouders en de meeste pakstations verandert er praktisch niets en betreft dit louter een formaliteit. Pluimveehouders die op de datum van het inwerkingtreding van het besluit al geregistreerd zijn bij het Voedselagentschap en pakstations die al over een toelating beschikken van het FAVV, moeten geen aanvraag meer indienen. “Zij worden geacht al erkend of geregistreerd te zijn en kunnen dus gewoon overgenomen worden.
“Door een registratie te vragen van zowel de landbouwers als de bedrijven waar de eieren verpakt worden, kunnen onze diensten gerichter controleren”, zo legt Crevits uit. “Als blijkt dat er overtredingen zijn, dan kan er een waarschuwing worden gegeven of een proces-verbaal en administratieve boetes worden opgesteld.” Ze wijst erop dat dit in het belang van de boer en de consument gebeurt.
Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock