Actualiteit

Vlaamse regering tekent verzet aan tegen Europese natuurherstelwet

Vlaamse regering tekent verzet aan tegen Europese natuurherstelwet

De Vlaamse regering wil de nieuwe natuurherstelwet van Europa laten afzwakken. Woensdag volgt een clash met de andere regeringen om tot een eenduidig Belgisch standpunt te komen. “Eindelijk eens een natuurdossier waarover we het wel eens zijn.” De Vlaamse regering kwam zonder veel discussie tot een standpunt over de nieuwe Europese natuurherstelwet. De lidstaten zouden van Europa 20 procent van alle ecosystemen moeten herstellen tegen 2030, tegen 2050 allemaal. Maar de Vlaamse regering vindt dat veel te ambitieus. Nadat CD&V en Open VLD eerder hun verzet bekendmaakten, sprong ook omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) op de kar.

 

Dat het verzet tegen de nieuwe wetgeving zo groot is, hoeft niet te verbazen. Ook in Nederland kantte de Tweede Kamer zich tegen het Europese initiatief. Zowel Nederland als Vlaanderen kampt met de naweeën van verhitte discussies over nieuwe stikstofregels. Ook die werden opgelegd door Europa, via de Habitatrichtlijn uit 1992. De nieuwe natuurherstelwet zou zelfs nog een pak verder gaan, waardoor betrokkenen vreesden voor een “stikstof XXL”-debacle.

 

Onaanvaardbaar

 

De Vlaamse regering vraagt nu collectief om de wetgeving af te zwakken. Concreet vraagt ze om de maatregelen te beperken tot de speciale beschermingszones die ook naar voren kwamen in het stikstofdossier. Dat Europa ook regels zou formuleren voor natuur buiten die zones, vindt de Vlaamse regering onaanvaardbaar. Voorts willen ze dat Europa rekening houdt met de specifieke eigenschappen van onze regio: heel dichtbevolkt, met overal lapjes natuur.

Toch is de kans dat Vlaanderen een vuist kan maken tegen Europa behoorlijk klein. In ons land moeten alle regeringen het eens zijn voor we een Belgisch standpunt kunnen innemen. Vandaag staat een overleg op de agenda om dat standpunt te formuleren. Maar de ecologisten van Groen en Ecolo zijn pro de natuurherstelwet. En aangezien zij mee aan het roer zitten in de federale, Brusselse en Waalse regering, is de verwachting dat het vandaag tot een clash komt.

 

Groen-parlementslid Mieke Schauvliege vreest namelijk dat de Vlaamse regering de "kop in het zand" steekt. "Er wordt gezegd dat  we ons niet mogen vastrijden met de geplande wetgeving. Maar we zullen ons pas echt vastrijden als we niets doen. We mogen de problemen niet negeren", aldus Schauvliege. De Groen-politica dringt er bij de minister ook op aan om in de impactstudie ook te kijken naar de positieve effecten van natuurherstel. "Het is belangrijk dat niet alleen de negatieve maar ook de positieve impact mee in de balans wordt gelegd".

 

De kans is dus groot dat België zich alweer zal moeten onthouden in een belangrijke Europese discussie.

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu