Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft aangekondigd dat OVAM, VMM, VLM, Natuur en Bos en de afdeling Handhaving van het departement Omgeving binnenkort onder één vlag verder gaan. Hiermee hoopt Demir schandalen als bij 3M of inbreuken op de mestwetgeving te voorkomen. Demir kreeg voor het fusieproject reeds de steun in de ministerraad.
"De samenvoeging gaan we de komende maanden opstarten met één doel voor ogen: een nog daadkrachtigere en betere handhaving op het terrein. Dat is wat de mensen van ons verwachten", zegt minister Demir. Hiervoor zullen er globaal genomen nog eens 18 inspecteurs aangenomen worden, bovenop de reeds 255 inspecteurs over de organisaties heen. “Niet alle bedrijven of landbouwers zijn bandieten, maar het is belangrijk dat de rotte appels eruit gehaald worden. Handhaving is daarbij cruciaal. Lang was niet iedereen daarvan overtuigd, maar deze Vlaamse regering wel.”
Scepsis
Echter zijn er heel wat mensen die zich niet achter de plannen van de minister scharen. Zo zei een insider bij OVAM in Het Laatste Nieuws dat het gewoon om “een communicatiestunt” gaat en “een maat voor niets” zal zijn. Hij vreest bovendien dat bevoegdheidsgevechten zullen blijven bestaan.
Ook oppositiepartij Groen waarschuwt dat een samenvoeging van de milieu-inspectiediensten grote risico’s inhoudt. “Milieuwetgeving is ontzettend complex. Wetgeving en controle moet zo nauw mogelijk verbonden zijn. Door inspecteurs weg te halen van het departement dat de vergunningen toekent, dreigt het gevaar dat ze minder goed en trager op de hoogte zijn”, stelt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege.
Schauvliege wijst erop dat er al jaren bespaard wordt op milieu-inspectiediensten. ”Controles worden beperkt of niet uitgevoerd en 20 procent van de klasse 1 bedrijven - de bedrijven die door Vlaanderen vergund en gecontroleerd zouden moeten worden - werd zelfs nog nooit gecontroleerd door een gebrek aan personeel. En in plaats van in te zetten op een sterkere inspectiedienst, beslist minister Demir nu op eigen houtje om de inspectiediensten van de verschillende departementen te verplaatsen en daarmee verder te verzwakken”, stelt ze.
Het Groen-parlementslid hekelt dat de beslissing snel en onder de radar genomen werd, zonder dat de aanbevelingen van de PFOS-commissie over milieu-inspectie afgewacht werden. “Daarnaast loopt er nog een andere audit, die opgestart werd na een uitzending van Pano vorig jaar, waaruit bleek dat omgevingsinspecteurs onder druk werden gezet om minder of minder grondig te controleren. Maar ook op die resultaten werd niet gewacht.”
Volgens Schauvliege is de aankondiging van de 18 nieuwe inspecteurs bovendien een veel te rooskleurige voorstelling van de feiten. “De uitstroom bij het departement Omgeving, onder andere door een pensioengolf, is veel groter dan de aanwerving van 18 nieuwe inspecteurs. In de praktijk is dit een verdere besparing op de kwaliteit van ons milieubeleid”, besluit het parlementslid.
Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock