Actualiteit

Vijf voor twaalf voor Belgische pluimveesector

Vijf voor twaalf voor Belgische pluimveesector

Terwijl de vogelgriep zijn duivels ontbindt in Europa, wordt de situatie in België steeds precairder. Het aantal gevallen in de omringende buurlanden neemt angstvallig toe. Vorige week vrijdag waren er 210 sites met besmette wilde vogels in Duitsland en 10 op professionele bedrijven. In Nederland stond die teller op 41 sites met besmette wilde vogels, 5 bij hobbypluimvee en 4 op professionele bedrijven. Stond, want alleen al in het weekend zijn er weer twee professionele bedrijven bijgekomen.

 

Bioveiligheid is maar zo goed als de zwakste schakel in de keten

 

Het uiterst besmettelijke en dodelijke H5N8-vogelgriepvirus houdt zich niet enkel op in onze buurlanden, ook in België is het virus zich al gretig aan het verspreiden. Zeker nu de temperaturen eind deze week een fikse duik nemen zullen wilde vogels zich meer gaan verplaatsen om te foerageren, wat het risico op insleep in de professionele houderijen aanzienlijk verhoogt.

 

De bioveiligheid is maar zo goed als de zwakste schakel in de keten. Tot op de dag van vandaag krijgen wij meldingen over derden (technici, adviseurs, voederleveranciers,…) die zonder ontsmetting of enige voorzorgsmaatregelen bedrijfsruimtes betreden. De urgentie en de mogelijkse bijkomende impact op de sector (exportverbod, verbod op uitladen,…) die reeds in een crisis zit is precies nog niet voldoende doorgedrongen…

 

Plaats je bedrijf in lockdown light!

 

Het woord lockdown is ons niet meer vreemd, we zitten er middenin door toedoen van de COVID-19 pandemie. Echter is het in uw eigen belang als pluimveehouder om eveneens uw bedrijf in lockdown (light) te plaatsen door enkel strikt noodzakelijke derden toegang te verlenen tot het bedrijfsterrein  en in uitzonderlijke situaties eveneens tot de stal zelf. Daarnaast gelden er nog tal van andere maatregelen zodoende we samen de sector kunnen vrijwaren van HPAI H5N8:

 

Verhoogde sanitaire maatregelen:
 

  • WERKZAAM voetbad aan de ingang, bedrijfseigen kledij en laarzen, bijhouden van bezoekrapport (vermelding datum, naam en nummerplaat;
  • Transport: beperken van zo veel mogelijk transport bewegingen - ontsmetten van de banden met een toegelaten biocide, gebruik van overschoentjes en wegwerpoveralls;
  • Contact met risicogebieden absoluut vermijden (delen van Nederland ...)
  • Neem contact op met particulieren in de omgeving  van je bedrijf als ze de ophokplicht niet naleven of meldt dit aan de politie. Het risico dat het virus zo overslaat naar je bedrijf of zich verder verspreid is te groot.

Er dient een verhoogde waakzaamheid toegepast te worden bij een daling van voer- en wateropname met meer dan 20%, een verhoogde sterfte van +3% per week of een legdaling van meer dan 5% gedurende 2 dagen of indien er zich klinische tekenen voordoen (ademhalings- en zenuwstoornissen). Bij bovenstaande gevallen mag er geen therapeutische behandeling uitgevoerd worden alvorens er stalen genomen zijn voor onderzoek op AI bij DGZ. Deze onderzoeken voor verhoogde waakzaamheid zijn op kosten van het FAVV.

Tekst: Eigen verslaggeving - Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid