De prijs van soja is aan een sterke opmars bezig sinds vorig najaar en bereikte in de eerste weken van januari een historische piek van 560 euro per ton. De torenhoge prijzen dwingen veevoederbedrijven om te zoeken naar alternatieven, zoals veldbonen en koolzaadschroot. “Het gebruik van alternatieve eiwitten is al langer onze ambitie en is ook opgenomen in ons duurzaamheidscharter. De huidige prijsvorming kan deze ontwikkeling versnellen”, klinkt het bij Belgian Feed Association (BFA).
De prijs van sojaschroot volgt vanaf het najaar van 2020 in grove lijnen de evolutie van de graanprijs die sindsdien een stijgend verloop kende met woekerprijzen van meer dan 400 EUR per ton tarwe in de zomer van 2022 door toedoen van het conflict in Oekraïne. Sindsdien is de graanprijs aan een daling bezig en klokte begin januari af op 280 euro per ton.
In het najaar van 2022 vertoont soja echter een omgekeerde ontwikkeling en steeg verder om vervolgens te pieken op 585 euro per ton begin dit jaar. Een aanzienlijke prijsstijging ten opzichte van de voorbije jaren toen de prijs rond de 350 EUR per ton schommelde.
De prijsevolutie kan volgens Katrien D'hooghe, directeur van BFA, verklaard worden door een disbalans in de markt. “Enerzijds vielen de oogsten begin 2022 in Zuid-Amerika tegen, anderzijds is er meer vraag. Ook China blijft nog steeds actief als koper op de wereldmarkt. Daarnaast heeft ook de energiecrisis in Europa haar invloed niet gemist. Sojabonen worden geïmporteerd en hier 'gecrushed'. Dat is een energie-intensieve activiteit en door de hoge energieprijzen zien we dat dit minder gebeurt. Hierdoor is er minder aanbod.”
Uitdagingen van de veevoederindustrie
De torenhoge sojaprijzen stelt de veevoederindustrie voor grote uitdagingen. Sojaschroot wordt in tal van veevoeders verwerkt en is vooral ook een belangrijke eiwitcomponent voor jonge dieren. “Er wordt door de nutrionisten bij de veevoederbedrijven gekeken naar alternatieve eiwitbronnen of een verminderd gebruik van soja in het voer”, vertelt D'hooghe.
Door de klimaatafdruk die gepaard gaat met de productie en import van sojaschroot wordt er al langer gekeken naar alternatieven, naast initiatieven met betrekking tot de verduurzaming van de teelt in origine. Het verminderd gebruik van import-soja(schroot) is ook opgenomen in het duurzaamheidscharter van BFA. “Deze ontwikkeling zou nu wel eens kunnen versnellen”, beaamt D'hooghe.
Alternatieven voor importsoja(schroot) zijn bijvoorbeeld lokaal geteelde soja, of alternatieve eiwitbronnen zoals koolzaadschroot of veldbonen. Ook algen en insecten, die sinds kort na Europese toelating gebruikt mogen worden in het veevoer, komen in het vizier. De BFA-directeur geeft aan dat de eerste toepassingen in kippenvoer en petfood al op de markt zijn.
Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: VILT – Foto: Shutterstock