Met een ruime meerderheid heeft het Europees parlement het plan weggestemd om een aantal kritische antibioticasoorten uit de dierengeneeskunde te bannen. Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) reageert tevreden: “Dit komt de gezondheid van mens én dier ten goede.”
Tegenkanting
De voorbije dagen was er heel wat commotie ontstaan over het voorstel van de Duitse Groenen om een aantal antibiotica, meer bepaald de polymyxines, macroliden, fluoroquinolones en derde en vierde generatie cefalosporines, op de zwarte lijst te zetten voor dierlijke geneeskunde en uitsluitend voor de menselijke geneeskunde te reserveren.
AMCRA trok, net als Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), fel van leer tegen een mogelijk verbod. “Als die motie goedgekeurd wordt, dan zullen veel levensreddende behandelingen voor dieren de facto verboden worden”, zei Ben Weyts, terwijl hij eraan herinnert dat het antibioticagebruik in de dierengeneeskunde al met 40 procent verminderd is. Tegen 2024 moet dat zelfs 65 procent minder zijn. Vanaf januari 2022 wordt het routineus en preventief gebruik van antibiotica bij dieren verboden.
Verbod onverantwoord
Voor Vandenkendelaere ging het voorstel van de groene fractie veel te ver. “Dit gaat lijnrecht in tegen de wetenschappelijke adviezen van verschillende Europese agentschappen. Dierenartsen zouden nog maar 20 procent van het bestaande antibioticagamma kunnen gebruiken. Een bijna totaalverbod voor kritische antibiotica voor dieren zou menselijke gezondheidsproblemen creëren want mensen lopen het risico dat besmette dieren hun bacteriën doorgegeven. Een geïndividualiseerde aanpak waar men geval per geval bekijkt welke specifieke behandelingen van dieren men kan toestaan, zoals nu het geval is in België, zou beter werken."
Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock