Uit een ILVO-studie, die werd uitgevoerd in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, blijkt dat er momenteel géén wetenschappelijk bewijs is dat wonen in de omgeving van veeteeltbedrijven in Vlaanderen schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Sommige gezondheidsrisico’s die vermeld werden in andere studies, waren niet relevant of niet specifiek voor de omwonenden van veeteeltbedrijven. Op sommige punten haalt het ILVO ook aan dat verder onderzoek gewenst is. Zo is er nog onduidelijkheid rond positief of negatief effect van endotoxines, de combinatie van fijn stof en ammoniak, en Q-koorts bij een epidemie.
Endotoxines zijn bestanddelen van bacteriën die vrij kunnen komen uit de stal. Meestal zijn deze gebonden aan grovere stofdeeltjes en kunnen ze enkel tot in de bovenste luchtwegen doordringen. Net in die bovenste luchtwegen worden vaak pósitieve effecten vastgesteld bij omwonenden van stallen. Het gaat dan over meer afweer tegen ziektekiemen en een beschermend effect tegen astma en allergische ontstekingen. Langs de andere kant zijn de mogelijks negatieve effecten wanneer dit in zuivere vorm voorkomt of gekoppeld wordt aan kleinere stofdeeltjes niet helemaal duidelijk.
De ammoniakemissie wordt door de veeteeltbedrijven zo sterk mogelijk gereduceerd door o.a. het bouwen van ammoniakemissiearme stallen of door het toepassen van de best beschikbare technieken (BBT). De concentraties van (zuivere) ammoniak die toch uit de stal vrijkomen, zijn te laag om schade te kunnen veroorzaken bij omwonenden. De ammoniak kan echter binden met andere chemische verbindingen afkomstig uit industrie en verkeer (dus niet in de onmiddellijke stalomgeving). Dan ontstaat er een secundair fijn stof, dat schadelijk kan zijn voor iedereen, dus niet enkel de omwonenden. ILVO pleit ervoor om het effect van deze combinatie verder te gaan onderzoeken.
Tot slot werd ook het risico vermeld van Q-koorts bij een epidemie. Q-koorts is een bacteriële besmetting die foetusverwerping kan geven bij herkauwers. Maar het is pas wanneer er een epidemie losbarst, dat er sprake kan zijn van een mogelijk risico voor de omwonenden. Dit wordt uiteraard ook sterk opgevolgd door het FAVV. Op het moment dat er sprake is van een epidemie worden bijkomende maatregelen opgelegd.
Begin februari gaat er een workshop door waar zal gebrainstormd worden over een mogelijk vervolgonderzoek. Indien u graag zelf de huidige studie naleest, kan dit via deze link.
(Tekst: Pluimvee – Bron: ILVO-studie)