Indien de vergunning van Global Link Projects wordt goedgekeurd om er een oude kippenstal te verbouwen, dan zal Kinrooi de eerste grootschalige larvenkwekerij van het land bezitten. Deze zou vanaf eind volgend jaar een dagelijkse productie moeten kunnen halen van 7,5 ton eiwitrijke larven.
De larven zullen die van de zwarte soldatenvlieg zijn, een van oorsprong exotische vliegensoort die bij ons niet voor komt en ook enkel kan overleven bij tropische temperaturen. Sabine Van Miert, onderzoeks-manager bij Thomas More legt uit: “De larven zijn immers zeer geschikt voor het omzetten van laagwaardige reststromen naar een hoogwaardig eindproduct. Ze zijn onder meer rijk aan eiwitten en vetten en dus zeer interessant om in te zetten als dierenvoeder.” De toepassingen die voor de hand liggen, zijn voeders voor kippen, vissen en zelfs ook huisdieren.
Voor Dirk van Eesel van Global Link Projects is dit een stap om meer onafhankelijk te worden op vlak van eiwitten en meer reststromen circulair te gaan gebruiken. De larvenkwekerij zal worden ondergebracht in een leegstaande kippenstal. De stal wordt gestript en volledig ingericht met de nieuwste technieken. De kweek gebeurt immers in afgesloten boxen. Bovendien wordt er fors geïnvesteerd in klimatisering en luchtbehandeling, de larven moeten immers een constante temperatuur van 27°C hebben.
Circulair landbouwproject op Agropolis
G&L moet zijn vergunningsaanvraag nog indienen, maar Kinroois burgemeester Jo Brouns (CD&V) is alvast enthousiast: “Een dergelijk project zet ons als gemeente op de kaart voor de landbouw van de toekomst, een sector die onze gemeente zeer nauw aan het hart ligt. We betrekken onze landbouwers en de omgeving alvast mee in dit verhaal, zodat het project meteen ook een breed draagvlak krijgt." De buurtbewoners kregen op 21 oktober alvast een eerste inkijk in de plannen. Het project zal anderhalf miljoen euro kosten.
De larvenkwekerij is het eerste onderdeel van het circulair landbouwproject van Limburgse agro-incubator Agropolis op de site in Kinrooi wil realiseren, vertelt manager Kristof Das, “Naast een larvenkwekerij willen we op termijn ook een algenkwekerij en een serre- en visproject uitbouwen. Uiteindelijk moet de output van de ene een waardevolle grondstof worden voor de andere.”
Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock