De dreiging van een ‘No-deal Brexit’, door toedoen van de nieuwe Britse premier Boris Johnson, wekt enige paniek op in de Britse vlees- en eierindustrie. Aangezien de tarieven kunnen oplopen tot 65 % voor bepaalde importproducten is het afsluiten van langetermijnleveringscontracten alles behalve een evidentie. Zeker aangezien verzekeraars, die normaliter zendingen dekken en het goederenverkeer tussen landen vergemakkelijken, weigeren zich schadeloos te stellen voor verliezen in verband met een No-deal Brexit. In combinatie met een volatiele wisselkoers, grotere grensvertragingen en de heersende onzekerheid over de Brexit doet dit EU-kopers elders hun producten halen.
Invoertarieven op eieren en vlees
Omgekeerd claimt de Britse eierindustrie dat invoertarieven een 'must-have' zijn voor de sector, omdat deze het risico loopt te worden onderboden door goedkope producenten uit de hele wereld. Phill Crawley, vice-voorzitter van de NFU Poultry Board, wijst op het belang om de invoer van eieren van mindere kwaliteit te beperken om binnenlandse producenten te beschermen. In het VK worden jaarlijks meer dan 13 miljard eieren gegeten en de consumptie blijft stijgen. Ongeveer 87 % van deze eieren wordt in het Verenigd Koninkrijk zelf geproduceerd, voornamelijk schaaleieren.
Belgische export naar het VK
De export vanuit België naar het VK voor eieren in de schaal, broedeieren en 1-dagskuikens is haast te verwaarlozen. Eiproducten en vlees daarentegen maken een aanzienlijk aandeel uit. In 2017 bedroef de export van eiproducten naar het VK 21 % van de totale Vlaamse export en was na de Franse markt de belangrijkste afzetmarkt voor eiproducten. Wat vlees betreft was het VK in 2018 de 3de belangrijkste afzetmarkt van België voor vers kippenvlees (15.941 ton) en het 8ste voor bevroren kippenvlees, samen goed voor 19.873 ton.
Tekst: Landsbond Pluimvee – Bron: Eigen verslaggeving/Poultryworld