Begin mei liet India, de tweede grootste graanproducent ter wereld, nog weten de Oekraïense tekorten te zullen opvangen. Enkele weken later maken ze een bocht van 180 graden door iedere uitvoer van tarwe te verbieden waardoor de tarweprijs naar recordhoogten stijgt.
Bocht van 180 graden
Op de Parijse termijnmarkt werd maandag een recordprijs van 438,25 euro per ton voor baktarwe neergezet, dat is 6 procent meer dan voor het weekend. De nieuwe recordprijs volgt op de aankondiging op vrijdag 13 mei door India om de uitvoer van tarwe te verbieden. Door de aanhoudende hitte dreigen de oogsten er zwaar tegen te vallen en zijn de binnenlandse prijzen gestegen. Hiermee maakt New Delhi een bocht van 180 graden en drijft de traders nu tot wanhoop.
Begin mei wou premier Narendra Modi nog handelsdelegaties uitsturen om nieuwe afzetmarkten voor zijn tarwe te veroveren in de Afrikaanse landen die afhankelijk waren van Russische en Oekraïense export. Marokko, Tunesië, Turkije, Algerije, Libanon, Thailand en Vietnam waren evidente handelspartners. Eerder haalde Delhi een nieuwe overeenkomst binnen met Egypte en klopten ook Nicaragua en Syrië voor het eerst aan bij India.
India komt deels op zijn stappen terug
Het Indiase ministerie heeft op woensdag 17 mei bekendgemaakt dat er uitzonderingen zijn op het verbod. Zo zullen afspraken die voor het verbod werden gemaakt, nagekomen worden en zal de overheid speciale toelatingen kunnen geven aan landen om hun voedselzekerheid te garanderen.
Wereldwijde productie daalt
USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, verwacht een wereldwijde daling van de tarweproductie in 2022 met 4,5 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar. De totale tarweoogst komt dan op circa 775 miljoen ton. De lagere productie komt vooral voor rekening van Oekraïne, maar ook Australië en Marokko die met droogte kampen. De kleinere oogsten worden maar voor een deel gecompenseerd door grotere producties in Canada, de Verenigde Staten en Rusland.
Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock