Rabobank: Tot en met het derde kwartaal van volgend jaar geen verandering in het hoge prijsniveau van graan, korrelmais en sojabonen verwacht
Met prijzen van 220-230 EUR, minstens 50 EUR duurder dan in dezelfde periode vorig jaar, lijkt tarwe het nieuwe goud te zijn. Met name de lagere mondiale opbrengsten en speculaties stuwen de tarweprijzen de hoogte in.
Tegenvallende opbrengsten
De Verenigde Staten (VS) en Rusland, twee wereldspelers, hebben af te rekenen met opmerkelijke lage opbrengsten. Niet alleen voor tarwe, ook voor andere graangewassen is de opbrengst in de meeste werelddelen teleurstellend. “Zo heeft de VS zijn prognose voor de korrelmaïsopbrengsten naar beneden bijgesteld”, vertelt Marc Ballekens, directeur van het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT).
Een ton tarwe wordt momenteel verhandeld aan ruim 230 euro, terwijl dit precies een jaar geleden nog op maximaal op 170 euro lag. “De geopolitieke instabiliteit leidt tot paniekreacties en speculatie. Daarnaast resulteert het slechte weer in Europa, maar zeker in de VS en andere streken van de wereld, tot stockdalingen. Dit versterkt de paniekreactie en speculatie nog verder. Intussen blijft China een gigantische importeur op de wereldmarkt”, verklaart hij. Dit met name door de opbouw van de Chinese varkensstapel, een niet te onderschatten prijsbepalende factor voor veevoergrondstoffen.
Belgische graanoogst teleurstellend
Er wordt in België ongeveer 200.000 hectare tarwe en 40.000 hectare gerst geteeld, waarvan een derde in Vlaanderen. “Normaal gezien hebben de boeren rond deze tijd alle graan binnen, maar nu staat er nog ruim twintig procent op het veld”, vertelt Ballekens die eraan toevoegt dat legering veel schade en kwaliteitsverlies tot gevolg heeft. “Waar elf ton vorig jaar de norm was per hectare, is dat nu acht tot negen ton. En er worden in sommige streken ook lagere opbrengsten genoteerd”, aldus Ballekens. Niet alleen de tonnages zijn teleurstellend, eveneens de kwaliteit laat de wensen over. Zo duikt het hectolitergewicht, een maat voor het bloemrendement - de kwaliteit van het product - regelmatig onder de 70 terwijl 75 de norm is.
Door deze lagere kwaliteit in combinatie met lagere opbrengsten, kunnen boeren maar beperkt profiteren van de prijsstijging van tarwe. Om de Belgische landbouwers tegemoet te komen, stelde Fegra, de beroepsvereniging van de handelaars in graangewassen en andere landbouwproducten, de minimumnorm voor het hectolitergewicht recent bij van 75 naar 73,5.
Tekst: Pluimvee - Bron: Pluimveeweb/Vilt - Shutterstock