De Raad van State haalde begin deze week vernietigend uit over het voorstel van decreet dat de N-VA en Open Vld op 27 juli, zonder coalitiepartner cd&v, hadden ingediend. Minister-president Jan Jambon probeert de brokken alsnog te lijmen, al lijkt er maar één uitweg: terug naar tekentafel. “Blijven verder aanmodderen met dit decreet zou alleen maar zorgen voor onomkeerbare schade. Als er al een aangepast decreet komt en als het al de stemming zou overleven, dan is het enkel wachten tot het Grondwettelijk Hof er opnieuw brandhout van maakt.”, aldus beleidsmedewerker Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee.
Op 27 juli hebben N-VA en Open Vld een voorstel van stikstofdecreet ingediend in het Vlaams Parlement, zonder coalitiepartner cd&v. Die demarche kwam er na de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven. Meteen werd ook naar het advies van de Raad van State over de tekst gevraagd. “Opmerkelijk, want je moest namelijk geen jurist zijn om van mijlenver te zien dat dit stikstofdecreet met haken en ogen aan elkaar hangt en enkel dient om de dubbele agenda’s te kunnen uitvoeren. Het moge dan ook niet verwonderlijk zijn dat het advies van de Raad van State over het decreet vernietigend is, zelfs in die mate dat het eigenlijk de fundamenten waarop het decreet stoelt, onderuit haalt”, aldus Chombaere.
En nu?
De Vlaamse regering laat het vernietigende advies van de Raad van State op het stikstofdecreet van N-VA en Open Vld grondig juridisch onderzoeken. Dat is dinsdagochtend afgesproken op de ministerraad, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is de bedoeling om nadien "met een gemengde groep van regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden" tot een "gedragen oplossing" te komen.
Uit juridische hoek klinkt echter een duidelijk boodschap na het advies van de Raad van State. “Het stikstofdecreet is niet te herstellen. De Vlaamse regering moet opnieuw naar de tekentafel”, is zowat uni sono te horen. Ondanks de poging die minister-president Jan Jambon nu nog neemt, spreekt het bericht van Open Vld-er Bart Van Hulle op X boekdelen: “2 jaar verloren – achter de schermen geprobeerd – boos – impact op landbouw is al immens – kwaad – brandhout dr RvS – rebels zijn is niet ok – broddelwerk – we hadden gewaarschuwd – zwijgakkoord – particratie”.
Advocaat Stijn Verbist, raadsman van de boeren in het Turnhouts Vennengebied en gespecialiseerd in rechtsbescherming tegen de overheid, roept in een opiniestuk in De Tijd op om te stoppen met stikstof in te zetten als politiek wapen en dat aannames, modellen en veronderstellingen moet plaats ruimen voor wetenschappelijke vaststellingen en geijkte metingen.
Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt/Tijd – Foto: Landsbond Pluimvee