Volgende maand zitten de kabinetten van Brouns en Demir opnieuw samen om de bezwaren op het stikstofakkoord opnieuw te doorlopen. Een doorbraak in het dossier komt er dus ten vroegste in januari. Al kan de vraag gesteld worden in welke mate die datum haalbaar zal worden.
Uit de “non-paper”, de nota die Demir eerder deze maand verspreidde, blijkt dat er op een aantal punten gesleuteld wordt aan het akkoord. Zo zou er geen “gesloten” rode lijst meer op basis van de uitstoot van 2015 komen , maar wil Demir de vaststelling van de piekbelasters op basis van de actuele gegevens. Daarnaast zouden ze, op vraag van Open Vld, de kans moeten krijgen om zich om te schakelen in functie van natuurbeheer.
Daarnaast zou de reductiedoelstelling - van 60 procent voor varkens- en kippenbedrijven bijvoorbeeld - niet langer op stalniveau maar op bedrijfsniveau bekeken worden. Ook aan het stikstofkader voor industriële emissies wordt er gesleuteld: zo zou ammoniak die vrijkomt uit NOx-reductie nog altijd volgens de significantiekaders van de industrie moeten worden beoordeeld. Voor de de minimis-drempel van de industrie wordt de motivering uitgebreid, al klinkt er ook dat dat nog altijd niet tegemoet komt aan de opmerkingen van de rechtbank in het nieuwe Broeklin-arrest.
Het kabinet-Demir verduidelijkt dat het niet de bedoeling is dat het stikstofakkoord niet langs het parlement of de Raad van State passeert. Uit de besluitvorming van de regering moet een zogenaamd “programmadocument” volgen. Zo’n programmadocument heeft geen wetgevend statuut en moet nadien omgezet worden in decreten, die dan aan de Raad van State kunnen voorgelegd worden. De “non-paper” werd uiteindelijk niet besproken op de ministerraad. Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) wil dat de kabinetten van Landbouw en Omgeving gezamenlijk door de bezwaren gaan, wat nu in januari zal gebeuren.
“De sector snakt naar een rechtvaardige rechtszekerheid, maar enkel wanneer deze gegrond is. Bepaalde onderzoeken wijzen uit dat landbouw onterecht teveel met de vinger wordt gewezen. Een akkoord is één zaak, een akkoord dat erna overeind blijft is des te belangrijker”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee. “Wij zullen dan ook het nodige doen zodat er hiermee rekening wordt gehouden.”
Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Pluimvee