Actualiteit

Stikstofakkoord juridisch verankerd door publicatie in Belgisch Staatsblad

Stikstofakkoord juridisch verankerd door publicatie in Belgisch Staatsblad

Afgelopen week werd de goedkeuring rond de ‘Programmatorische Aanpak Stikstof’ (PAS) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Door deze publicatie kunnen al heel wat PAS-maatregelen hun ingang vinden om de uitstoot en neerslag van stikstof te verminderen. Deze publicatie is noch een Vlaamse wet, noch een vervanging van de ministeriële instructie. Op de aanpassing van de vergunningsprincipes volgens het akkoord is het dus nog even wachten.

 

“De publicatie in het Belgisch Staatsblad betekent dat het stikstofakkoord nu juridisch verankerd is”, aldus Andy Pieters, woordvoerder van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Zo’n publicatie kan de regering nu gebruiken als motivatie voor bijvoorbeeld andere beleidsplannen of omzendbrieven.” Wellicht zal in de toekomst ook nog een nieuwe omzendbrief komen die de huidige ministeriële instructies rond de vergunningsprincipes vervangt.

 

Ook op de principes van extern salderen en het optrekken van de vergunningsdrempels, de twee ‘struikelblokken van het stikstofakkoord’ is het nog even wachten. Hiervoor moet eerst een nieuw milieueffectenrapport (MER) opgesteld worden dat zal moeten uitwijzen of deze twee principes niet raken aan de doelstelling van de Vlaamse regering om tegen 2030 de helft minder stikstof uit te stoten. Het is nog niet duidelijk of de principes ook onderworpen zullen worden aan een openbaar onderzoek waarbij bezwaarschriften ingediend kunnen worden. De deadline van het MER staat op eind 2023.

 

Groen, oranje of rood licht

 

De conclusie van het MER kan uitdraaien op drie scenario’s.

 

  1. Als er geconcludeerd wordt dat de principes haalbaar zijn, worden deze opgenomen in het stikstofakkoord en zullen ze beiden ingang vinden vanaf 2025.

 

  1. Het tweede scenario is dat het MER een oranje licht geeft en enkele bijsturingen vraagt.

 

  1. Ook een rood licht is mogelijk, waardoor beide principes sneuvelen. De kans dat de Vlaamse regering dan opnieuw afstevent op een impasse, is niet ondenkbaar.

 

Na het milieueffectenrapport en het eventuele openbaar onderzoek in het najaar, kan het akkoord omgezet worden in een decreetontwerp. Eens het ontwerp langs de Raad van State gepasseerd is en het Vlaams parlement dit finaal goedkeurt, zal het ontwerp in een decreet omgezet worden.

 

Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: VILT – Foto: LM

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu