Niet alleen bereiken de grondstoffen voor diervoeders hoge pieken en worden er recordhoogtes genoteerd, eveneens dreigen er tekorten van bepaalde grondstoffen door verstoringen in de logistieke aanvoerketen. “Dit alles leidt tot zeer hoge veevoederprijzen en dit zet de rentabiliteit van de veehouders zwaar onder druk”, stelt Katrien D’hooghe, managing director van de Belgian Feed Association (BFA).
Verschillende oorzaken
Sinds september zijn zowat alle grondstoffen voor diervoeders spectaculair gestegen: tarwe, maïs, gerst, sojaschroot, lijnzaad, koolzaadschroot, bietenpulp maar ook vitaminen en mineralen. “Zo is de Matif-notering voor tarwe sinds september 2020 gestegen met 120 euro per ton. En er lijkt nog geen einde te komen aan die stijging”, verduidelijkt BFA.
De federatie van de veevoedersector ziet een aantal onderliggende oorzaken. Zo is de oogst van tarwe in onder meer Europa, Rusland en Noord-Amerika tegengevallen, de oogst van maïs in Brazilië en in Europa en Canada is ook de koolzaadoogst lager uitgevallen dan verwacht. Ook zijn landen als de VS, Brazilië, India en Indonesië de productie van biodiesel gaan stimuleren door het invoeren van vergroeningsmaatregelen. Dit leidde tot een verdubbeling van de prijs van plantaardige oliën.
De sterk stijgende energieprijzen hebben ook een invloed. Zo is de prijs van gecrushte producten zoals koolzaadschroot en sojaschroot fors gestegen. De sterke dollar tegenover de euro heeft ervoor gezorgd dat het voor de EU duurder is om overzeese grondstoffen in te voeren. Daarnaast zijn er verschillende protectionistische maatregelen, zoals exporttaksen, in voege gegaan waardoor er een rem wordt gezet op export. Tot slot heeft ook de zwaar verstoorde logistieke keten een invloed, want zowel het transport over water als het transport over de weg verlopen bijzonder stroef.
Ook de zogenaamde microcomponenten, zoals vitaminen, mineralen en aminozuren, zijn verdubbeld in prijs. Hier liggen Chinese overheidsmaatregelen die beperkingen opleggen in het kader van energieverbruik, en andere milieueisen aan de basis. Ook de haperende logistiek speelt een rol.
Kentering niet in zicht
“Wanneer we kijken naar het gewogen gemiddelde voor alle grondstoffen over alle diergroepen heen, geeft dit een stijging van ongeveer 100 euro per ton”, meent D’hooghe. “De veevoederbedrijven hebben tot nog toe steeds een deel van deze stijging gebufferd en doen dat nog, maar verdere stijgingen van de grondstoffenprijzen zullen ongetwijfeld leiden tot een verdere stijging van de prijzen van diervoeders wat de rentabiliteit zwaar onder druk zet”, benadrukt ze.
Bovendien lijkt een substantiële kentering in de grondstoffenprijzen nog niet onmiddellijk in zicht. “Je kan natuurlijk niet voorspellen wat de toekomst brengt, maar we verwachten niet snel verandering. Het is wachten op nieuwe oogstprognoses vanaf april 2022”, stelt de managing director van BFA.
Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: VILT – Foto: Shutterstock