Actualiteit

Schimmels in de strijd tegen tempexkevers?

Schimmels in de strijd tegen tempexkevers?

De tempexkever is een veel voorkomend plaagorganisme in pluimveestallen en is een belangrijke vector in de verspreiding van ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën, waaronder Salmonella. Australische onderzoekers bekijken nu of het gebruik van niet-giftige pesticiden op basis van schimmels (mycopesticiden) effectief zijn om kleinere meelwormpopulaties te bestrijden.

De bestrijding van ongedierte is een uiterst belangrijke schakel in het gehele hygiënemanagement op het pluimveebedrijf. En in het kader van salmonella al helemaal. Want ongedierte kan deze bacterie verspreiden, zowel tussen stallen als tussen bedrijven.

Australische onderzoekers zijn nu aan het bekijken of mycopesticiden (niet-giftige pesticiden op basis van schimmels) een effectief alternatief kunnen zijn voor huidige insecticiden waar er resistentie kan tegen optreden.

Parasiet voor insecten

Er zijn 2 specifieke soorten schimmels geïdentificeerd die kunnen fungeren als parasiet voor deze insecten en dus als mogelijke alternatieve bestrijdingsmiddelen voor de kleine meelwormen kunnen ingezet worden. Beide schimmels, die natuurlijke ziekteverwekkers zijn van kleine meelwormen en niet giftig zijn voor vogels of zoogdieren, zijn geformuleerd in mycopesticiden.

 

"Wat we nu aan het doen zijn, is het mycopesticide testen onder verschillende omstandigheden, waaronder verschillende praktijken voor het gebruik van strooisel en verschillende vloertypen in vleeskippenstallen", zei technisch officier Steven Rice van het ministerie van Landbouw en Visserij in Queensland. "We voeren veldproeven uit ... om het mycopesticide te vergelijken in systemen voor volledig strooiselvervanging en gedeeltelijk hergebruik van strooisel. We voeren de proeven door de seizoenen heen, zodat we de impact van de schimmels op de kleine meelwormpopulaties in de winter kunnen vergelijken met wat er in de warmere maanden gebeurt. " Rice merkte op dat de eerste resultaten veelbelovend lijken en dat het mycopesticide de kleinere meelwormpopulaties onder beide strooiselsystemen lijkt te verminderen.

 

Annie Lane, onderzoeksmanager bij het AgriFutures Chicken Meat Program, zei dat de ontwikkeling van een effectieve schimmelbestrijding voor de kleine meelworm de potentie heeft om de Australische kippenvleesindustrie aanzienlijk ten goede te komen. "Met dit onderzoek hebben we de kans om niet alleen een nieuwe natuurlijke controlemethode voor kleine meelwormen te optimaliseren, maar ook om duurzame praktijken bij de productie van kippenvlees te vergroten."

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworld – Foto: Wikipedia
 

Te vinden in: Alle categorieën , Onderzoek