Na een jarenlange strenge aanpak van Salmonella, verwerft ook de Deense vleeskuikensector de Salmonella-vrije status van Europa. Finland en Zweden gingen het land reeds voor, en ook de Deense leghennensector kreeg eerder al de stempel ‘Salmonella-vrij’. ‘Salmonella-vrij’ is relatief, want er werd nog steeds in 0,3% van de geteste vleeskuikens een besmetting aangetroffen. De Deense aanpak bestaat erin om permanent controles op de pluimveestapels op de bedrijven te voeren, het voer een warmtebehandeling te laten ondergaan en een strikte discipline te handhaven voor wat de bioveiligheid betreft. Wanneer er toch een Salmonellabesmetting wordt gedetecteerd, wordt de toom geruimd. Dit gebeurt bij álle types Salmonella en niet bij een beperkt aantal zoals in de meeste andere landen.
De nieuwe status heeft voor gevolg dat Denemarken enkel vlees zal aanvaarden dat aan dezelfde eisen voldoet voor wat betreft Salmonella. En dat leidt natuurlijk tot een hoerastemming bij producenten en verwerkers in Denemarken.
(Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij)