Een Nederlandse rechter heeft Greenpeace gelijk gegeven in een stikstofzaak. De regering moet meer doen om stikstofneerslag op de natuur te beperken. Indien Nederland zijn stikstofuitstoot niet met 22 procent kan verlagen tegen 2030, zal een dwangsom van 10 miljoen euro volgen. Stikstofclaim, belanghebbende namens de boeren in de Greenpeace-stikstofzaak, overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.
Nederland heeft de doelstelling goedgekeurd om tegen 2030 niet langer meer dan 50 procent van de Natura 2000-gebieden te overbelasten met stikstof. Dit betekent dat de helft van het areaal onder de gemiddelde kritische depositiewaarden (KDW) moet blijven. Momenteel ligt dit percentage op 28. Vorig jaar toonde een doorrekening van de effecten van de stikstofwetgeving aan dat dit aandeel tegen 2030 zou oplopen naar 30 procent. Het planbureau Leefomgeving verklaarde deze prognosestijging doordat een deel van de mogelijke maatregelen nog niet is uitgewerkt en de kritische depositiewaarden in 2023 zijn herzien. De actualisering van de KDW heeft voor een deel van de stikstofgevoelige natuur geleid tot scherpere doelstellingen, waardoor een grotere stikstofreductie nodig is dan oorspronkelijk gepland.
De rechtbank in Den Haag eist nu dat de regering de doelen moet halen die ze voor zichzelf heeft gesteld voor 2030 en verbindt daaraan een dwangsom van 10 miljoen euro. De eis van Greenpeace om de doelen voor 2025 te behalen, is wel afgewezen.
Onwaarheden troef
Stikstofclaim overweegt om in hoger beroep te gaan omdat er verschillende onjuistheden in de uitspraak zouden staan.
Volgens hen is het feitelijk onjuist dat de depositie op stikstofgevoelige natuur voor zeventig procent afkomstig zou zijn vanuit de landbouw. Volgens het RIVM is dat namelijk 46 procent. Ook heeft de rechtbank zich in de uitspraak volgens Stikstofclaim volledig gebaseerd op het rekenmodel Aerius, waar volgens hen grote onzekerheden in zitten die oplopen tot wel 124 procent. Alsook verwijt Stikstofclaim dat de rechter zich met de uitspraak dat in 2018 ‘de depositie omhoog ging’ onvoldoende heeft verdiept in het stikstofdossier. ‘Neerslag is van grote invloed op het niveau van stikstofdepositie. In 2018 was het een droog jaar en dan is er hogere depositie dan in een nat jaar. De rechtbank had dit niet mogen gebruiken als argument in haar uitspraak.’
Tekst: Pluimveeweb/Pluimvee – Bron: Pluimveeweb – Foto: Shutterstock