Actualiteit

Probleem van afdoden 1-dags kuikens van legrassen oplossen door sturen van het broedproces?

Probleem van afdoden 1-dags kuikens van legrassen oplossen door sturen van het broedproces?

Omwille van hun geringe economische waarde worden de haantjes van legrassen na het broedproces onmiddellijk afgedood en veelal als voer voor roofdieren aangewend. De publieke opinie heeft het hier moeilijk mee en vooral dierenrechtenorganisaties maken hier een strijdpunt van. Diverse methoden zijn in ontwikkeling om het geslacht reeds vroegtijdig in het ei te bepalen maar zijn praktisch moeilijk uitvoerbaar, tijdrovend of kostelijk. Recent bereikte ons een nieuwe piste om dit probleem aan te pakken.

Met geluidstrillingen het geslacht sturen

Het jonge (°2019) Amerikaanse biotechnologiebedrijf “SOOS technology” focust zich op het sturen van het geslacht in het broedei en willen hiermee vermijden dat jaarlijks wereldwijd 7 miljard 1d haantjes van legrassen moeten vernietigd worden.

Hun technologie maakt gebruik van trillingen tijdens de seksuele differentiatie om de hormonenhuishouding in het embryo te beïnvloeden. Het systeem zendt daarnaast geluiden uit van dag 0 tot dag 16, tijdens de embryonale ontwikkeling, de periode waarin de seksuele differentiatie optreedt bij vogels.

Ze beweren dat ze hiermee mannelijke embryo’s kunnen omturnen in ei-leggende kippen. Genetisch blijven het wel haantjes maar ze zien eruit als hennetjes die eieren leggen.

80% hennetjes  

De SOOS-technologie beïnvloedt met geluidstrillingen de broedmachine-omgeving en zo sturen ze de normale 50:50 geslachtsverhouding naar een optimalere verhouding hennetjes-haantjes. Door de geluidstrillingen zouden de hormonen in het embryo beïnvloed worden en meer vrouwelijke kippen opleveren die eieren kunnen leggen maar toch genetisch mannelijk zijn.

Onder labo-omstandigheden heeft dit geresulteerd in 80% fenotypische hennetjes. In Italië is SOOS momenteel een commerciële pilootinstallatie aan het uittesten. Eén van de praktische problemen waartegen men aanloopt is, dat de geluidstrillingen niet homogeen over de broedmachine verspreid worden en de resultaten sterk afhankelijk zijn van de plaats in de broedmachine. Broedmachines zijn vierkant, dus het is erg moeilijk om het geluid gelijkmatig over te brengen op alle eieren. Maar men hoopt dit technisch probleem snel op te kunnen lossen.

Andere methoden van geslachtsbepaling

Er zijn momenteel diverse (al dan niet invasieve) methoden in ontwikkeling om het geslacht vroegtijdig in het ei te bepalen maar o.a. de verplichting  om dit binnen de eerste 7 dagen van het broedproces uit te voeren zorgt voor bijkomende problemen.

Zo is er de Duitse Seleggt methode, die het verst staat met de praktische toepassing, en nu reeds in Nederland en Duitsland toegepast wordt. Maar gezien deze methode slechts op dag 9 kan uitgevoerd worden, komt ze onder druk te staan. Volgens Duitse bronnen is de bouw van een geplande fabriek te Wesel, door Respeggt - om op grote schaal met de Seleggt methode het geslacht in broedeieren te bepalen - om deze reden stilgelegd.

Verder is er de oneconomische oplossing om deze haantjes toch af te mesten (cfr Kipster)  of om dubbeldoel legrassen in te zetten, waarbij de haantjes toch heel wat meer vleesaanzet hebben. In ieder geval zowel Duitsland als Frankrijk hebben aangekondigd om vanaf 2022 niet langer het afdoden van mannelijke kuikens van legrassen toe te staan.

Wordt vervolgd …

Reeds vele (10-tallen) jaren verschijnen er regelmatig in de pers berichten i.v.m. methoden om dit probleem op te lossen. Maar tot op heden is een praktische en weinig tijdrovende methode, om vroegtijdig het geslacht in het broedei te bepalen, nog niet voorhanden. Of dit sturen van het geslacht in het broedei met geluidstrillingen een oplossing gaat brengen of eerder wishful thinking zal blijken te zijn, is af te wachten.

Tekst LM; bron o.a. WATTAgNett.com

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Moederdieren - Broeierij , Onderzoek