Actualiteit

Poolse pluimvee-industrie is klaar om terug te groeien

Poolse pluimvee-industrie is klaar om terug te groeien

De Poolse pluimvee-industrie herstelt zich van een zware zes maanden durende periode. De AI-epidemie in het land, gevolgd door de Covid-19 pandemie, richtte heel wat schade aan. Ondertussen lijkt de sector van het ergste te zijn bekomen en tonen ze bovendien ambities om hun wereldwijde export uit te breiden naar Afrika en Azië, al blijven er echter nog enkele uitdagingen.  

 

“De afgelopen jaren waren zeer winstgevend voor de Poolse pluimvee-industrie, de productie groeide elk jaar. De groei werd aangedreven door de dynamische exportontwikkelingen en, in mindere mate, de groeiende binnenlandse consumptie,”vertelde Dariusz Goszczynski, directeur van de Poolse Nationale Raad voor Pluimvee - Kamer van Koophandel (KRD-IG).

 

AI-epidemie

 

Poolse pluimveeproducenten sloten 2019 op een hoogtepunt af, maar 2020 begon desastreus. De eerste uitbraak van aviaire influenza in Polen werd officieel bevestigd op 2 januari 2020. Sindsdien werden er 34 nieuwe uitbraken op boerderijen geregistreerd. De laatste uitbraak werd eind maart bevestigd. "De sluiting van lucratieve markten buiten de EU, zoals China en Zuid-Afrika, was de grootste klap voor Poolse producenten van pluimveevlees en pluimveeproducten", zei Goszczynski. “Nu, na de zomer, kunnen we officieel stellen dat Polen vrij is van AI. In overeenstemming met de internationale bepalingen kan de export hervat worden 3 maanden nadat de laatste uitbraak werd onderdrukt”.

 

Covid-19 mokerslag

 

“De uitbraak van Covid-19 hakte er daarnaast stevig in, als grootste pluimveeproducent in de EU heeft Polen zwaar geleden onder de lockdown. Maar liefst 50% van onze productie werd geëxporteerd naar meer dan 100 landen over de hele wereld en veel bestellingen werden geannuleerd”, legt Goszczynski uit.Gelukkig keert de situatie nu langzaam terug naar normaal, maar de industrie zal nog lange tijd worden getroffen door de nasleep van de AI-epidemie van dit jaar en de Covid-pandemie, ”voegde Goszczynski toe.

 

"Met een aandeel van 38% in de totale waarde in de vleesexport, is pluimveevlees verreweg het grootste exportproduct van Polen. De Covid-19-pandemie heeft de Poolse pluimvee-industrie hard getroffen - de terugval van de verkoop op de binnenlandse markt was de ergste van alle Europese landen. De sector zal zich echter waarschijnlijk snel herstellen, zoals blijkt uit een studie uitgevoerd door het Poolse adviesbureau Crédit Agricole.

 

De export blijft veelbelovend

 

In 2019 verhoogden Poolse producenten zowel het exportvolume als de waarde van pluimvee met 11%. Met € 3,1 miljard was de pluimvee-industrie een van de meest bloeiende sectoren van de Poolse economie. “EU-lidstaten, zoals Duitsland (15%), Nederland (8%), Frankrijk (6%) en Tsjechië (5%), zijn de belangrijkste afnemers van Poolse pluimveeproducten. Het VK (15%) blijft ook een belangrijke markt: het is de grootste importeur van pluimveeproducten en de op een na belangrijkste importeur van vers en bevroren vlees van pluimvee. Dit betekent dat de Brexit een grote uitdaging voor ons wordt. In 2020 blijven de exportregels voor pluimvee voor het VK ongewijzigd. Samen met AVEC doet de National Poultry Council - Chamber of Commerce zijn best om de status quo te behouden, ”zei Goszczynski.

 

Politiek een obstakel

 

Pluimveehouders in Polen maken zich zorgen over de toenemende concurrentie op de wereldmarkt. Het naburige Oekraïne wordt een actievere speler in de internationale arena. Sommige spelers daar exporteren grote hoeveelheden pluimvee, maar kopen ook productie- en verwerkingsmiddelen in andere landen om ze in hun productieketen op te nemen. "De‘ van boer tot bord ’-strategie, die een onderdeel is van de Europese Green Deal, kan verdere groei vertragen. Het worstcasescenario is dat te veel regels en voorschriften ons in een concurrentienadeel kunnen brengen, wat leidt tot een situatie waarin de voedselzekerheid van de EU in gevaar komt, ”zei Goszczynski. Volgens hem heeft dit niet alleen gevolgen voor de pluimvee-industrie, maar voor de hele landbouwsector.

 

Door toenemende regeldruk zullen Poolse producenten niet kunnen concurreren met goedkoop vlees uit derde landen, zoals Brazilië of Oekraïne. Als gevolg hiervan zullen Polen en de EU niet langer wereldwijd concurrerend zijn, ”voegde Goszczynski toe. Om hier enigszins aan tegemoet te komen ondersteunt het Poolse Ministerie van Landbouw de landbouwsector financieel. In 2018 en 2019 heeft Polen hiervoor 1 miljard EUR uitgetrokken.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworl – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën