Na Frankrijk heeft ook Polen te kennen gegeven zich te zullen verzetten tegen het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Om de deal te blokkeren, kan er een minderheidsveto gesteld worden. Echter hebben Frankrijk en Polen samen nog geen blokkerende minderheid om een veto te kunnen stellen. Daarvoor moet de coalitie minstens vier lidstaten tellen, die samen minimum 35 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.
Na overleg met de Franse minister van Landbouw Annie Genevard liet Czeslaw Siekierski, de Poolse minister van Landbouw, zich zeer duidelijk uit over het Mercosur-pact: “Het standpunt van Polen is duidelijk: wij zijn tegen de overeenkomst.” In een gezamenlijke persconferentie werd benadrukt dat de overeenkomst een bedreiging zou zijn voor de stabiliteit van de landbouw. “Dit zal leiden tot een verhoogde druk op Europese boeren, die nu al kampen met stijgende kosten en milieu-eisen”, luidde het. “De voedselsoevereiniteit van Europa moet beschermd worden. Dit gaat om onze macht.”
De Europese Commissie streeft ernaar het akkoord tegen het einde van het jaar af te ronden. Om toch een vetominderheid te verwerven heeft Genevard contact opgenomen met Nederland en Italië.
België heeft nog geen officieel standpunt. Wallonië heeft zich alvast heel duidelijk tegen het handelsakkoord gekant. In het Vlaams parlement staat begin volgende maand een hoorzitting gepland over Mercosur. Duidelijk is dat het gebrek aan bepalingen die ervoor zorgen dat geïmporteerde landbouwproducten voldoen aan dezelfde gezondheids-, milieu- en dierenwelzijnsnormen als die van Europese bedrijven aan de basis liggen van de tegenkanting van dit verdrag of m.a.w. wordt de landbouw deze keer opnieuw als pasmunt gebruikt?
Tekst: Pluimvee – Bron: VILT – Foto: Shutterstock