Actualiteit

Pluimveeslachterij verliest tijdelijk zijn erkenning wegens mogelijke salmonellabesmetting

Pluimveeslachterij verliest tijdelijk zijn erkenning wegens mogelijke salmonellabesmetting

De erkenning van Lammens nv, een pluimveeslachterij in Torhout, is op 21 december ingetrokken door Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Voedselagentschap wegens een potentieel salmonellarisico. De 160 werknemers van het bedrijf worden hierdoor tijdelijk op economisch werkloosheid geplaatst.

“De sluiting kwam na enkele inspecties van onze controleurs”, klinkt het bij het FAVV. Lammens nv tekende nog beroep aan tegen de beslissing, maar de beroepscommissie volgde het FAVV. Daarop besloot minister Ducarme om de erkenning van de slachterij tijdelijk in te trekken. “We nemen deze beslissing niet voor ons plezier, maar het gaat nu eenmaal om een reëel risico voor de volksgezondheid”, aldus het FAVV. De voorbije maanden moest Lammens al een drietal keer vleesproducten terugroepen wegens mogelijke salmonellabesmetting.

Het bedrijf trekt op 3 januari naar de Raad van State tegen de intrekking van zijn vergunning en maakt zich sterk dat ze hun snij- en slachtactiviteiten al op 7 januari kunnen hervatten. Het bedrijf heeft in juni 80 van z’n 240 werknemers ontslagen wegens financiële moeilijkheden. Ondanks deze financiële moeilijkheden heeft Lammens nv de voorbije maanden ruim 800.000 euro investeringen doorgevoerd in maatregelen tegen een mogelijke salmonellabesmetting.

Crisismanager Koen Goossens wilt echter wel benadrukken dat het salmonellaprobleem zich uitsluitend voordeed in hun bereidingsafdeling. Deze afdeling had het bedrijf nog voor de intrekking spontaan stilgelegd om het probleem met experts aan te pakken. Dat ze hun bereidingsvergunning kwijt zijn, daar kan Goossens nog mee leven. Dat ook hun snij- en slachtvergunning werd ingetrokken, is voor hem een brug te ver. In die afdeling is namelijk nog nooit salmonella aangetroffen.

Dat telkens één op twintig stalen een licht positieve melding geeft vindt de bedrijfsleiding hoogst eigenaardig en sluit sabotage door een intern medewerker niet uit. Samen met de professor De Zutter van UGent trachten ze de problematiek nu verder aan te pakken.

Lammens levert kippenvlees aan drie grote klanten: Carrefour, de Colruytgroep en slagerijketen Renmans. Die laatste twee hebben de samenwerking voorlopig opgeschort.

(Tekst: Pluimvee - Bron: FocusWTV en VILT - Foto: Pluimveeweb.nl)

Te vinden in: Alle categorieën