Actualiteit

Pluimveesector engageert zich voor verdere antibioticareductie

Pluimveesector engageert zich voor verdere antibioticareductie

Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een enorme uitdaging voor de volks- en dierengezondheid. In antwoord op dit risico werden ambitieuze reductiedoelstellingen gedefinieerd voor het gebruik van antibiotica.

Visie 2020-plan

“Die doelstelling staan opgetekend in het ‘Visie 2020’-plan”, aldus Jeroen Dewulf, voorzitter van het kenniscentrum inzake antibioticagebruik en resistentie bij dieren (AMCRA). “In 2020 willen we het totale antibioticagebruik met de helft verminderen en het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica met 75 procent doen dalen. Voor de met antibiotica gemedicineerde voeders werd als doelstelling een daling van 50 procent opgesteld, te behalen tegen eind 2017.” Op 30 juni 2016 werden deze doelstellingen onderschreven door de federale overheid en 16 sectororganisaties.

Twee van de drie doelstellingen zijn intussen behaald. “Het gebruik van gemedicineerde voeders werd al met 69,8 procent verminderd tegenover 2011”, stelt Jeroen Dewulf. “Ook het gebruik van de kritisch belangrijke antibiotica werd gereduceerd met 79,1 procent sinds 2011.” AMCRA stelt echter vast dat er in 2018 wel meer kritisch belangrijke antibiotica werden gebruikt (+34,4%) dan in 2017. “Deze stijging, die in absolute cijfers slechts om een beperkt aantal gaat, is te wijten aan een toegenomen gebruik van flumequine, waarbij de braadkippensector een belangrijk aandeel hierin heeft.

Accident de parcours

De pluimveesector met de vinger wijzen zou in deze echter ongepast zijn, het gaat om het verantwoord gebruik van antibiotica waarbij de parameter dierenwelzijn absoluut niet uit het oog verloren worden. Het hogere gebruik situeerde zich hoofdzakelijk in de zomer, dit is echter te verklaren door een hogere mate aan Coli-problemen in de pluimveehouderij. Dit houdt mogelijks verband met de zwaardere NCD-entingen die uitgevoerd werden n.a.v. van de NCD-uitbraak in de sector waardoor er zich meer opstartproblemen voordeden. Deze stijging kan dus beschouwd worden als een ‘accident de parcours’.

Stijging mogelijks overschat

Daarnaast moet er bemerkt worden dat de stijging van het AB gebruik bij pluimvee met enige nuance bekeken worden voor 2018. Naar de toekomst toe zou, dankzij de I&R-regelgeving bij pluimvee, de capaciteiten beter gekend zijn waardoor de data representatiever zal worden.

Pluimveesector toont zijn ambities

De pluimveesector wilt in deze zijn verantwoordelijkheid echter niet ontlopen. Via het AB-register, een online monitoringsysteem voor antibioticagebruik op veebedrijven, worden er benchrapporten opgesteld voor de individuele pluimveehouder. Bovendien werkt de sector, via Belplume, aan een actieplan om het gebruik bij grootverbruikers te reduceren.

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt/Eigen verslaggeving

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij , Dierengezondheid