Actualiteit

Pluimveebeurzen- en tentoonstellingen terwijl het HPAI-‘seizoen’ woedt

Pluimveebeurzen- en tentoonstellingen terwijl het HPAI-‘seizoen’ woedt

Met acht haarden van hoogpathogene vogelgriep op enkele weken tijd zijn het best spannende tijden voor professionele pluimveehouders. Desondanks de situatie ernstiger is als voorheen, kunnen pluimveebeurzen- en tentoonstellingen gewoon blijven doorgaan. Dit leidt tot veel ongeloof bij pluimveehouders. Terecht of onterecht?

 

Dergelijke evenementen zijn inderdaad voorlopig nog mogelijk, maar situeren zich enkel in de hobbysfeer. Opendeurdagen bij handelaars - winkels uitgezonderd - of op pluimveebedrijven zijn onder de maatregelen voor vogelgriep al enige tijd niet meer mogelijk, aangezien het bezoek op een pluimveehouderij moet beperkt worden tot wat essentieel is voor de bedrijfsvoering.

 

Ondanks dat tentoonstellingen en vogelbeurzen nog toegelaten zijn, is het zeker niet zo dat er hier een vrijgeleide geldt. Dergelijke evenementen staan onder controle van een dierenarts die door de organisatie wordt aangeduid en moeten steeds gemeld worden bij het desbetreffende LCE die steekproefsgewijs controleert.

 

Vanzelfsprekend mogen deelnemende vogels niet uit AI-zones komen en mogen dergelijke verzamelingen uiteraard enkel maar plaatsvinden buiten de AI-zones. Belangrijk is een onderscheid te maken tussen pluimvee en andere vogels.

 

- Voor andere vogels zijn er geen specifieke voorwaarden andere dan de algemene voorwaarden voor verzamelingen hierboven.

- Voor hobbypluimvee zijn momenteel enkel niet-commerciële evenementen mogelijk, evenementen dus waarop het verkopen of ruilen van vogels niet mag. De dieren moeten bovendien ten minste 10 dagen voor het evenement opgehokt gezeten hebben. Daarnaast moet de organisator een keuze maken tussen hetzij enkel niet-geregistreerde hobbyhouders, hetzij enkel vogelhandelaars - in Sanitel geregistreerde hobbyhouders -. De beide categorieën mogen dus niet samen aanwezig zijn op een evenement.

 

Zoals met elke activiteit zijn er uiteraard risico’s verbonden aan dit genre van evenementen, maar mits de regels gerespecteerd worden, is dat risico alles bij elkaar beperkt voor de deelnemers. De meeste vogelevenementen hebben te maken met andere vogels dan pluimvee, waarbij deze minder gevoelig zijn.

 

“We hebben te maken met een virus dat virulenter is en zich bovendien niet meer beperkt tot een seizoen, maar blijvend aanwezig is in onze contreien. In mijn ogen zit dan ook niet de oplossing in het verbieden van een bepaalde categorie, uit welk standpunt dan ook, maar zal vaccinatie een noodzakelijk iets zijn voor de toekomst. We kunnen niet blijven met emmers water naar de zee te dragen”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.

 

Tekst: FAVV/Pluimvee – Bron: FAVV – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Dierengezondheid