Actualiteit

Pluimvee-industrie wereldwijd geconfronteerd met "perfecte storm"

Pluimvee-industrie wereldwijd geconfronteerd met "perfecte storm"

De wereldwijde pluimveemarkten kijken een moeilijk eerste jaarhelft tegemoet met uitdagende omstandigheden. De cocktailmix van aanhoudende verstoringen veroorzaakt door Covid-19, hoge voerprijzen, aviaire influenza en een wereldwijd overaanbod betekent dat de sector voor enorme uitdagingen staat.

Dat is de kernboodschap uit het kwartaalrapportage van Rabobank, dat suggereert dat Covid-19 aanhoudende druk zal uitoefenen op de foodservice en handel, met de daaruit voortvloeiende trage economische groei die leidt tot meer prijsgedreven marktomstandigheden. Dit zal leiden tot hogere en meer volatiele voerprijzen, concurrerende wereldwijde markten voor pluimveehandel - als gevolg van het herstel van China en Vietnam van hun uitbraken van Afrikaanse varkenspest - en de aanzienlijke impact van de huidige golf van vogelgriep.

Europa zal het meest getroffen worden

Europa zal het meest getroffen worden als gevolg van de aanhoudende uitbraken van vogelgriep, stijgende voerkosten en problemen met overaanbod, hoewel er enkele vroege tekenen zijn van een afname van het aanbod. China heeft ook grote zorgen over het overaanbod als gevolg van een stijging van 12% in de productie van pluimvee vorig jaar en de verdere groei in 2021, waardoor de importvraag afneemt. Hierdoor zullen de prijzen naar verwachting laag zijn. Nan-Dirk Mulder, senior analist dierlijk eiwit bij Rabobank: “Deze perfecte storm vereist een zeer gedisciplineerde aanvoerstrategie van de pluimvee-industrie. Omdat de voerkosten hoog zullen zijn, zal aandacht voor kostenbeheersing en inkoop belangrijker zijn dan in de afgelopen jaren.

Handelaren mogen zich verwachten aan concurrerende marktomstandigheden en moeten kansen zoeken op nieuwe markten om de verwachte lagere importvolumes naar Azië te compenseren, hoewel het aantal importmarkten beperkt is omdat meer exporteurs, zoals Rusland en Oekraïne, de wereldhandel zijn binnengegaan. "

Licht aan het einde van de tunnel

Er is licht aan het einde van de tunnel. De massale vaccinatie om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan brengt mogelijk soelaas in de tweede helft van het jaar. Dit zou moeten leiden tot een geleidelijk herstel van de foodservicemarkten, wat wereldwijde handelaren zal helpen. Maar voordat herstel plaatsvindt, moeten grote voorraden worden afgebouwd, en dit proces zal bijvoorbeeld het herstel van de wereldwijde borstvleesmarkt vertragen, stelt Rabobank.

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworld – Foto: Shutterstock 
 

Te vinden in: Alle categorieën , SARS-CoV-2