Federale steunmaatregelen
- Een afbetalingsplan van de werkgeversbijdragen: op eenvoudige aanvraag van de werkgever beschikbaar voor de getroffen bedrijven, zonder gerechtelijke procedure. U kan uw aanvraag online indienen via een aanvraagformulier op de portaalsite van de sociale zekerheid.
- Een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van verhogingen en intresten in geval van laattijdige betaling van de werkgeversbijdrage. Voorwaarde hierbij is wel dat de vorige betalingen correct werden uitgevoerd.
- De invoering van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in de pluimveebedrijven en de voedingsindustrie.
- Betalingsfaciliteiten op vlak van bedrijfsvoorheffing en BTW zijn eveneens mogelijk. Voorwaarde hierbij is dat het bedrijf moet kunnen bewijzen dat de financiële problemen wel degelijk het gevolg zijn van de fipronil-crisis.
- Drie maatregelen inzake het sociaal statuut van de zelfstandigen:
- Uitstel sociale bijdragen
- Groepering van de dossiers in verband met de vrijstelling van bijdragen met het oog op een snellere en eenvormige behandeling
- Erkenning als ‘sector in crisis'
- Invoering van een mechanisme voor collectief herstel (class action). De regering bekijkt of het mogelijk is om de wet inzake rechtsvordering tot collectief herstel uit te breiden; ook tot bedrijven en kmo’s om ze zo in staat te stellen tot het indienen van een collectieve vordering tot schadeloosheid om het herstel van de schade te bekomen
- Bankkrediet. In overleg met de regering zal de banksector de financiële situatie van de bedrijven die schade hebben geleden door de fipronil-crisis aandachtig analyseren en indien nodig zullen aanpassingen voorzien worden aan de kredieten die hen werden toegekend. Dit wordt geval per geval onderzocht.
- Versterking van de informatiecapaciteit van het FAVV bestemd voor de informatieverstrekking aan de actoren in de voedselketen die getroffen zijn door de crisis
- Burgerlijke partijstelling door de staat
- Schadeloosstelling van de getroffen bedrijven. Hierbij worden 2 soorten hulp overwogen:
- Vergoeding van de werkingskosten, veroorzaakt door de crisis: o.a. met betrekking tot het vervoer, de schoonmaak, de behandeling, de vernietiging of de ontsmetting van dieren en producten; het nemen van monsters en analyses.
- Activering van de FAVV-reserve voor vergoedingen ter compensatie van de inkomstenderving door de vernietiging van producten, of m.a.w. de terugbetaling van de vernietigde producten op forfaitaire basis.
Vlaamse maatregelen
1. VLIF-overheidswaarborgregeling voor de getroffen bedrijven die overbruggingskrediet nodig hebben. Er wordt nog overlegd met minister Muyters (Economie) om dit uit te breiden naar alle getroffen bedrijven.
2. Staalnames en analysekost van de te nemen meststalen wordt vergoed door Vlaanderen
3. Eerstdaags is er overleg met bedrijven die categorie 1-afval verwerken voor wat betreft de kostprijs van de verwerking.
4. Extra VLAM-campagne om te werken aan het herstel van het consumentenvertrouwen.