Nederland werd vandaag opnieuw opgeschrikt door een nieuw geval van vogelgriep. Deze keer werd H5-vogelgriep (vermoedelijk hoogpathogeen) vastgesteld op een eendenbedrijf in Kamperveen (Overijssel). De 29.000 eenden werden geruimd en ook een pluimveebedrijf in de buurt werd preventief geruimd. De Nederlandse Minister van Landbouw Schouten stelde onmiddellijk een 10 km-zone in waarin een vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.
Het eendenbedrijf werd in 2014 en 2016 al eerder getroffen door vogelgriep. Het bedrijf zou allerlei hygiëne-maatregelen genomen hebben en extreem zijn best gedaan hebben om het risico op insleep te minimaliseren. Bij getroffen bedrijven wordt een uitgebreidere risico-analyse gedaan en wordt gekeken wat er in de 2-3 weken vóór de uitbraak speciaal was. In Kamperveen zou een buurman slib uit een sloot hebben uitgereden, enkele dagen voor de uitbraak. Hierbij kwam veel stof vrij waardoor de eendenhouder de ventilatie tijdelijk uitschakelde uit angst op insleep van deeltjes. In 2016 zou iets gelijkaardigs gebeurd zijn bij een vermeerderingsbedrijf in Boven-Leeuwen, net voor een uitbraak. LTO-voorzitter Hubers geeft aan dat dát soort risicofactoren in kaart moeten gebracht worden zodat pluimveebedrijven gepast kunnen reageren.
Deze nieuwe uitbraak komt zeer ongelegen voor de Nederlandse pluimveehouders. Op het einde van de maand zitten de Nederlandse kippen 16 weken opgehokt. Daarna moeten de vrije uitloop-eieren bestempeld worden als scharrel. De sectororganisaties hopen nog steeds dat de ophokplicht geregionaliseerd zal worden en enkel in de risicovolle regio’s behouden blijft. Voor het mogelijke waardeverlies van de eieren wordt intussen druk onderhandeld met de retail.
(Tekst: Pluimvee – Bron: Nederlandse Rijkoverheid & Boerderij)