Actualiteit

Onmacht stikstofdossier dwingt boer de straat op, of toch maar even niet?

Onmacht stikstofdossier dwingt boer de straat op, of toch maar even niet?

Sinds het stikstofarrest, een juridische ‘primeur’, waarbij een rechter de vergunning vernietigde voor de uitbreiding van een pluimveestal in het Limburgse Kortessem stond het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven. De impact was aanzienlijk, alle vergunningsdossiers van zowel industrie als landbouw werden hierdoor ‘on hold’ gezet. Ondanks de urgentie om een tijdelijk PAS-kader uit te werken was de lange tijdsduur om dit tot stand te brengen tekenend voor de gevoeligheid en de complexiteit van dit dossier.

Landbouwsector geviseerd

Het uiteindelijke tijdelijk PAS-kader werd begin mei afgeklopt, waarbij even later de richtsnoeren bekend werden gemaakt om enige verduidelijking te scheppen. Ondertussen zal éénieder deze documenten al tot zich hebben genomen en laat ons duidelijk zijn, iedereen zal dezelfde mening toebedeeld zijn dat de landbouw in de hoek wordt geduwd waar de klappen vallen, kop van jut is, het zwarte schaap, het kind van de rekening,… Aan zegswijzen en metaforen geen gebrek om de penibele situatie te duiden waarin onze sector zich bevindt.

Frustratie troef

De frustraties bij heel wat landbouwers kan niet meer onder stoelen of banken gestoken worden. Spraakmakend zijn de vele lezersbrieven op social media waarin aangrijpende situaties geschetst worden. Aangrijpende situaties waarbij het menselijk aspect van beleidsbeslissingen belicht wordt. De onmacht en frustraties dwingen de boer haast de straat op, maar waar blijven de belangenverdedigingsorganisaties die moord en brand schreeuwen en oproepen om te gaan betogen?

Achter de schermen

Ondanks de relatieve stilte bij de belangenverdedigingsorganisaties werden in aanloop van het tijdelijke PAS-kader al heel wat inspanningen geleverd. Deze tijdelijke 'standstill' is overbrugbaar in afwachting van een definitief PAS-kader. Echter lijkt het ons niet meer dan normaal dat er een automatische verlenging moet komen vanuit overheidswege voor die vergunningen die nu ten einde lopen. De pluimveehouder kan niet opdraaien voor die zaken waarin de Vlaamse overheid tekort schiet.

“Nu echter gaan betogen of bepaalde acties op poten zetten slaat nergens op als je niet weet tegen wat je betoogt of wat je wilt veranderen, hetgeen nu voorligt is slechts het tijdelijke kader. De verschillende wetenschappelijke scenario’s die de basis moeten vormen voor het definitieve kader zouden eind deze maand of begin volgende maand pas bekend worden, dan zullen we al meer zicht krijgen welke richting we uit gaan. In afwachting daarvan hebben we deze week nog een overleg met het kabinet van Zuhal Demir waarbij we met een uitgebreide nota allereerst de weg van de dialoog wensen te bewandelen”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

“Alle focus wordt zodoende gelegd op het definitieve PAS-kader. Een kader dat een werkbaar en leefbare toekomst voor onze innovatieve en jonge pluimveehouderij mogelijk maakt. Want een sector die niet dynamisch is, is ten dode opgeschreven.”

 Tekst: Eigen verslaggeving – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving , Milieu , Moederdieren - Broeierij