Actualiteit

Oneerlijke import uit Oekraïne niet louter voor kippenvlees en eieren

Oneerlijke import uit Oekraïne niet louter voor kippenvlees en eieren

De heffingsvrije import uit Oekraïne, vermomd als steun voor de lokale bevolking, toegekend door de Europese Unie heeft een grote negatieve  impact op onze eigen markten van vleeskuikenvlees en eieren. Vanuit de Landsbond Pluimvee verzetten we ons dan ook ijverig tegen een verlenging van deze maatregel. Ondertussen komt er ook heel wat kritiek uit andere landen en uit andere sectoren waar deze gunstmaatregel de eerlijke concurrentie onderuit haalt.

 

In de periode tussen 1 januari 2022 en 2 november 2022 bedroeg de totale invoer van pluimvee uit Oekraïne 131.000 ton, een stijging van 85% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Binnen deze categorie is vooral de invoer van bevroren vlees enorm gestegen (162%). De totale EU-invoer van eieren steeg bovendien met 273% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op basis van deze cijfers ziet het ernaar uit dat het voormalige tariefvrije quotum van 70.000 ton verdrievoudigd wordt tot 220.000 ton op jaarbasis. Of hoe Europa Oekraïne ongegeneerd laat begaan… en niet alleen wat pluimveeproducten betreft.

 

Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slovakije trekken samen aan de alarmbel

 

Goedkoop graan uit Oekraïne veroorzaakt steeds meer problemen voor de oostelijke lidstaten van de Europese Unie. In een gezamenlijke brief klagen de landen dat hun landbouwsector lijdt onder de handel met Oekraïne, die is vergemakkelijkt sinds de inval door Rusland. Volgens de cijfers is de invoer van maïs uit Oekraïne naar de buurlanden van de EU tussen januari en november 2022 namelijk gestegen van enkele duizenden ton tot enkele miljoenen ton.

 

Solidariteitscorridors schieten doel voorbij

 

Om te voorkomen dat grote hoeveelheden graan uit Oekraïne door de oorlog verloren zouden gaan voor de wereldmarkt, heeft de EU zogenaamde solidariteitsbanen gecreëerd en zo de transportroutes en grenscontroles voor producten uit het Oost-Europese land vergemakkelijkt. Nu blijkt echter dat grote delen daarvan de wereldmarkt niet bereiken, maar wel binnenlandse producten van nationale markten verdringen, bijvoorbeeld als goedkoop veevoer, luidt het.

 

Maandag zaten de landbouwministers van alle EU-lidstaten in Brussel samen om zich te buigen over de gevolgen van de oorlog en mogelijke oplossingen. "Het is belangrijk dat de uitbreiding van de solidariteitsbanen van de EU niet verslapt", zegt een woordvoerder van het Duitse federale landbouwministerie. "Zodat het Oekraïense graan uiteindelijk aankomt waar de solidariteitsbanen eindigen: in de havens van de EU voor verder vervoer naar de landen van bestemming."

 

De zes EU-staten zeggen in hun brief dat zij bereid zijn Oekraïne in de landbouwsector te blijven steunen als dit geen negatieve gevolgen heeft voor hun eigen markten. Daarbovenop vinden zij dat de getroffen binnenlandse landbouwers compensatie moeten krijgen.

 

Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: Pluimvee/VILT – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën