In de weken voor Kerstmis was de vraag naar eieren, zoals gebruikelijk, zeer groot. Dit geldt zowel voor de industrie, maar eveneens voor het versmarktsegment. Niet verwonderlijk dat er melding werd gedaan van een eierentekort, o.a. in Nederlandse supermarkten in de week voor kerst (c.f. Pluimveeweb 21/12/2021). Ook in ons land was de vraag groot en liep de verkoop zeer vlot, bleek na onder meer navraag te doen bij Colruyt. Temeer dat kippen bij particulieren in deze periode amper nog eieren leggen wat een positieve tendens teweeg brengt op de verkoop in het versmarktsegment.
Eierentekort door hamstergedrag in coronatijden? Jazeker, eieren zijn een basisproduct, en als er een lockdown aangekondigd wordt, is dit één van de producten die snel in de winkelkar verdwijnen. Anderzijds is er de gewone grote jaarlijkse vraag in deze periode. In een normale vrije marktsituatie mag je dan verwachten dat de prijszetting voor de producenten gunstig evolueert. Want wanneer er sprake is van tekort of schaarste - zie nu maar de vele prijsstijgingen in andere sectoren – dan heeft dit een sterk opwaarts effect. Maar ook omgekeerd, wanneer er sprake is van overaanbod wordt er snel gedumpt op (buitenlandse) markten.
Echter weerspiegelt zich dit niet in de prijsevolutie van de laatste maanden voor eieren. Er was nauwelijks een toename naar eindejaar toe en al zeker geen compensatie voor de zeer sterk gestegen voerprijzen. Onze bezorgdheid of de marktprijzen louter het marktprincipe volgen hebben we in ons decembernummer van het Pluimveevakblad aan de kaak gesteld.
De lockdown vanaf zondag 19 december (tot 14 janauri!) in Nederland zal zeker zijn weerspiegeling hebben op de Belgische markt. In Nederland was er eerst een mogelijke schaarste, gevolgd door een totaal verstoorde situatie door de sluiting van horeca en winkels. Verschuiving van grote volumes (voorraden) verstoren een gezonde marktsituatie, dit zal zich zonder overige positieve invloeden zuur opbreken voor de producenten. Een kerstopflakkering lijkt uit te monden in een zwarte kerst en dan is er nog de onzekerheid die er heerst door de Omikron variant.
Voor legkippenhouders is dit ongetwijfeld een zeer moeilijke periode om beslissingen te nemen want naast dit alles, wat gaat er gebeuren wanneer straks het ‘kunstmatig’ gebeuren van de ‘milieuvriendelijke’ opfok van haantjes zijn effect zal laten voelen. Om de lopende ronde nog KAT erkend te zijn wordt veel meer geruid in ons land en zal het aanbod van eieren vermoedelijk nog verminderen. Mogelijks zorgt dit voor enige soelaas voor de legkippenhouders ALS zich dit weerspiegelt in de prijszetting van de eieren.
Tekst: Pluimvee (LM) – Foto: Shutterstock