Minister Demir heeft op eigen houtje afgelopen maandag, zonder overleg, maar op vraag van minister-president Jambon, een actualisatie van de vorige ministeriële instructies doorgevoerd. In welke mate dit juridisch sluitend is, is nog maar de vraag. Onderstaand kunt u een beknopte opsomming vinden van wat de actualisatie betekent voor de pluimveehouderij.
- Een onvergunbaarheidsdrempel van 0,025%. Dit betekent dat alle vergunningsaanvragen met een impactscore groter dan 0,025% niet meer in aanmerking komen voor een vergunning;
- Als de impactscore lager is dan 0,025% kan nog een omgevingsvergunning bekomen worden, op voorwaarde dat:
- Er een gunstige passende beoordeling is;
- De dierenaantallen op geen enkele manier stijgen;
- Er geen extra stikstofneerslag wordt veroorzaakt.
- Een tijdelijke verlenging van omgevingsvergunning zonder dat de stikstofuitstoot wordt gereduceerd is niet meer mogelijk. De instructie van 2021 liet dit tot 2030. Deze mogelijkheid wordt nu geschrapt.
- Een verlenging van een vergunning is enkel mogelijk voor bedrijven die hun uitstoot verminderen zoals in het Stikstofakkoord voorzien, mits hun impact kleiner is dan 0,025%.
Bovendien wordt aan de handhavers opdracht gegeven bestaande vergunningen strikt te handhaven. In relatie tot de speciale beschermingszones zal de minister omgevingsvergunningen aanpassen als die werden verleend met een te hoge impactscore. Verder zullen de komende weken en maanden omgevingsvergunningen van andere bestuursniveaus stap voor stap bijgesteld worden. Wat dit precies zal betekenen is nog maar de vraag. Het overboord gooien van alle overgangsmaatregelen die enige menselijkheid aan de dag brachten zet bij velen, niet geheel onbegrijpelijk, kwaad bloed. Tinne Rombouts (CD&V) hoopt dat gemeenten en provincies hun gezond verstand gaan gebruiken en hun verantwoordelijkheid zullen nemen om de landbouwers niet het faillissement in te jagen.
‘Ceci n’est pas un accord’
Jos D’Haese van de PVDA verwoorde het tijdens de zitting in de commissie van dinsdag perfect door de bekende woorden van Margritte in de mond te nemen, weliswaar licht aangepast, ‘Ceci n’est pas un accord’. Want eigenlijk zijn er twee akkoorden. Aan de éne kant heb je het akkoord van de N-VA zonder het extern salderen of het verdichten van de drempels voor landbouw en industrie. Aan de andere kant heb je het akkoord van de CD&V waarbij de twee bovengenoemde zaken voorwaarden zijn voor in te stemmen. Door het uitblijven van een MER kan al sowieso niet aan de eis van de CD&V voldaan worden – einde verhaal. Zelfs indien er mirakels zouden bestaan en het akkoord er toch komt, dan nog wordt het direct juridisch aangevochten.
“In een open brief roepen wij minister Demir dan ook op om de politieke ego’s, de verborgen agenda’s en de vooroordelen laten varen en samen de gulden middenweg te bewandelen. Een middenweg op basis van correcte en onderbouwde cijfers, waarbij de inspanningen evenwichtig verdeeld zijn. Het enige wat de sector vraagt is een eerlijk akkoord. Minister Demir, laten we mens(elijk) zijn”, aldus Delphine Vandaele, ondervoorzitster van de Landsbond Pluimvee.